Mbi 90 për qind e mjaltit në treg është e falsifikuar: Bletari shpejgon se si të njohim mjaltin e vërtetë
Na kavanozin me mjalte, nje e katerta nuk eshte mjalt por sheqer, kanë treguar analizat laboratorike.
Si mund ta njohim mjaltin e bletëve dhe atë që bëjnë falsifikuesit?
“Me vite te tera kemi problem me falsifikimin e mjaltit,” tha Rodoljub Zivadinovic, kryetar i Shoqatës së Bletarëve të Republikës së Serbisë për Prva TV.
“Goditja e parë e madhe ishte në vitin 2015 dhe 2016, ne patem paralajmëruar nëper billborde ne qytetin e Beogradit per mjalten e falsifikuar, madje shkuam edhe te Kryeministri…”, thotë Zivadinovic.
Fasifikuesit shfrytezojne sezonin e dobet te bletareve dhe dalin ne tregene mase te madhe e kjo tani po ndodh, shpejgon ai.
“Kemi raportuar rreth 500 objekte ku ne to shitet mjalt i dyshimte. Sipas analizave dhe vlerësimeve tona, mbi 90 përqind e mjaltës në treg është e falsifikuar,” thekson Zivadinovic.
“Disa bejne perzirjen e mjaltit, disa te tjere e falsifikojne ate” tha kryetari i shoqates se bletareve te serbise, duke treguar mjaltin e rreme dhe duke sqaruar dallimet mes kavanozeve qe solli ne emision.
“Mjalta e falsifikuar ka depertuar edhe neper çerdhe, qe nese do ta provonit nuk do ta besonit se çfare permabane brenda, ka ere bonboni” thote Zivadinovic.
Ai theksoi se mjalti i vërtetë nuk mund të kushtojë 600 dinarë në dyqan, sepse çmimi i grumbullimit të mjaltes është rreth 800 dinarë.