Dobitë e kosit dhe të jogurtit
Të gjithë që duhet të kurohen me antibiotikë kujtojnë rekomandimin e mjekut për të pirë kos. Kur bëhet fjalë për dietë, por edhe disa vakte, rekomandohet qumështi i thartë. Çfarë është më mirë se këto dy ushqime, shpjegoi gastroenterologu Dr. Vojislav Perishiq.
Të gjithë që duhet të kurohen me antibiotikë kujtojnë rekomandimin e mjekut për të pirë kos.
“Qumështi i thartë është një produkt natyral i fermentimit, ku gjatë atij procesi zvogëlon laktozën nga 7 në 4 përqind, ata që kanë problem me laktozë është më mirë të konsumojnë qumësht të thartë”, tha Dr. Perishiq.
Jogurti, për shkak të shijes dhe bukurisë së tij, sheqernat që mund të ndërhyjnë në efektet e tij të mira, ndersa kosi nuk është një zëvendësues i mirë për një probiotik,” tha ai.
Perishiq gjithashtu thekson se bakteret e fermentimit të acidit laktik ndihmojnë në rastet e intolerancës së laktozës, dhe se të gjitha efektet e tjera të dobishme të kosit janë stimulimi i baktereve probiotike.
Kosi nuk është i dëmshëm, është thjesht i shijshëm.
Ata modifikuan modelin turk të kosit, kur ju shikoni specifikimet – tetë përqind yndyrë dhe laktozë aq shumë, yndyra ka një efekt euforik dhe kjo është arsyeja pse njerëzve u pëlqen të pinë kos, kjo siguron një ndjenjë të ngopjes për shkak të kësaj, ai shpjegoi.
Qumështi i thartë dhe kosi nuk mund të ruajnë imunitetin, pohon Perishiq, por fruta dhe perime të freskëta, por ai këmbëngul se qumështi i thartë është më natyral se kosi.