Shëndetësi

Çfarë duhet të hani pas keni kaluar koronavirusin?

Koronavirus shkakton sëmundjen sistemike Kovid-19 dhe, në varësi të sistemit të organeve të prekura, është e nevojshme një mbështetje e caktuar ushqyese, si në trajtim ashtu edhe në shërim.

Sistemi i frymëmarrjes është më i rrezikuari dhe përveç trajtimit mjekësor, ai duhet të përfshijë edhe ushqimin, në mënyrë që të përmirësohet dhe lehtësohet shërimi, tha nutricionistja Inga Markoviq.

Dieta luan një rol kyç në parandalimin dhe trajtimin e të gjitha çrregullimeve të frymëmarrjes. Sigurisht, ushqimi i duhur duhet të individualizohet dhe të bazohet kryesisht në strukturën biokimike të individit. Sidoqoftë, ka disa rregulla të përgjithshme që mund të lehtësojnë gjendjen e problemeve të frymëmarrjes – thotë Markoviq.

Theksi i dietës postcovid, shton ajo, duhet të jetë në karbohidratet komplekse, me shumë fibra bimore nga drithërat, bizelet, frutat dhe perimet. Rritja e marrjes së acideve yndyrore omega-3 nga peshqit, siç është toni dhe salmoni, është e nevojshme.

– Rritja e marrjes së klorofilit përmes marrjes së chard, spinaqit, raketë, lakrës jeshile, aguliçe, grurë të njomë të gjelbër është gjithashtu e detyrueshme. Karrotat e shtrydhura, të kombinuara me pak majdanoz ose selino, janë një pije ideale që duhet të përfshihet në dietën ushqyese çdo ditë. Lëngjet e shtrydhura natyrore nga portokalli dhe limoni janë gjithashtu një pjesë e domosdoshme – këshillon Markoviq.

Ushtrimi i frymëmarrjes

Ajo tregon se perimet dhe frutat duhet të gatuhen për një kohë të shkurtër, por ato gjithashtu mund të hahen të papërpunuara.

Nga erëzat përdorni hudhër, xhenxhefil, qimnon, piper të bardhë.

– Pacientëve u rekomandohet gjithashtu një lugë çaji vaj ulliri me presion të ftohtë në mëngjes me stomak bosh. Ndihmon në largimin e toksinave nga mushkëritë, mëlçia dhe zorrët. Dhe, natyrisht, në rast të çrregullimeve të frymëmarrjes, ushtrimet e frymëmarrjes janë të detyrueshme, si dhe qëndrimi në ajër të pastër pa aktivitet fizik të rëndë – vëren Markoviç.

Përjashtoni ushqimin e konservuar

Poleni i bletës dhe mjalti, në kombinim me vitaminën C natyrale nga frutat dhe perimet, thotë Inga Markovic, gjithashtu duhet të konsumohen çdo ditë.

– Disa ruajtës dhe ushqime të konservuara mund të përkeqësojnë simptomat e çrregullimeve të frymëmarrjes, prandaj është mirë që ato të përjashtohen për një periudhë prej tre muajsh, e cila konsiderohet e nevojshme për shërim të plotë. Në njerëzit që kanë hipertension, erëzat industriale përjashtohen plotësisht për të njëjtën periudhë – shton Markoviç.

Related Articles

Back to top button