Nga data 31 maj, Shija e kafesë tek ne do të jetë ndryshe!?
Shumë njerëzve u pëlqen ta nisin ditën me një filxhan kafe të mirë.
Por, nuk është gjithmonë e lehtë, pasi tregu i quajtur “kafe” ofron produkte me përbërje dhe cilësi të ndryshme. Dashamirët e kafesë thonë se nuk mund ta pinë secilin.
Nga data 31 maj, etiketën “kafe” do ta mbajnë vetëm produktet që nuk përmbajnë as përqindjen më të vogël të aditivëve si elbi, qiqrat, bizelet, soja, lisat, çikorja…
– Kafeja nuk guxon të përmbajë niseshte në vetvete për arsyen e thjeshtë se kafeja natyrshëm nuk e ka atë përbërës, zakonisht niseshteja vjen nga drithërat që janë të pasura me niseshte – shpjegon shefi i departamentit për deklarim, cilësi dhe prodhim organik.
Përzierjet duhet të etiketohen si “produkt me bazë kafeje”. Nëse ka më pak se 50 për qind kafe në përzierje, atëherë ajo është, për shembull, “një produkt me bazë elbi, me shtimin e kafesë”.
– Gjithçka që lejohej më parë mund të bëhet tani. Lajmi i vetëm është se duhet thënë qartë dhe se ju si konsumatorë e shihni shumë qartë se çfarë janë surrogatët, sa janë. Kur keni pjekur kafe të bluar me elb, duhet të dini se është elb. Ky informacion duhet të jetë në pjesën e përparme. Përqindja e atij elbi duhet të shënohet në listën e përbërësve – thotë Raketiq.
Ka 460 prodhues të kafesë në Serbi
Ka 460 prodhues të kafesë në Serbi. Midis tyre janë kompani të mëdha, por edhe pjekje të vogla lokale.
Ata të gjithë kishin 18 muaj për të përshtatur biznesin e tyre me rregullat e reja.
– Kjo nuk do të ndikojë në biznesin e kompanisë sonë, sepse ne bëjmë kafe të pastër dhe cilësore. Sa i përket zëvendësuesve, ajo i ngatërron konsumatorët. Nga përzierja e zëvendësuesve me kafenë, shpesh në etiketë shkruhet se përftohet një pije cilësore. Është mashtrim i konsumatorit.
Urdhëresa është pjesërisht e harmonizuar me rregulloret evropiane, por është kryesisht në interes të konsumatorëve dhe disa prodhuesve.
– Me këtë mënyrë deklarimi, të gjithë prodhuesit që prodhojnë kafe në mënyrën e duhur, që kanë cilësi më të lartë në portofolin e tyre, mund ta justifikojnë atë për nga çmimi në treg. Mund të bëhet dallimi në mes të produkteve të kafesë së pastër dhe produkteve të tjera të kafesë – thotë sekretari i Shoqatës për prodhimtari bimore dhe industri ushqimore të PKS, Aleksandar Bogunoviq.
– Në nivel të BE-së kemi një rregullore që rregullon ekstraktet e kafesë dhe ekstraktet e çikores dhe ajo pjesë është e harmonizuar. Ne gjithashtu kemi dispozita të zgjeruara në lidhje me kafenë e papërpunuar dhe produktet e ngjashme. Është një rregullore kombëtare, jo në nivel të BE-së, por disa anëtarë të BE-së i kanë ato rregullore – shpjegon Raketic.
Urdhëresa hyn në fuqi në ditën e fundit të majit, por kjo nuk do të thotë se në dyqane nuk do të ketë më përzierje kafeje të bluar të quajtur “kafe”, sepse parashikohet që çdo gjë që gjendet në trafik deri në atë ditë mund të shitet. deri në datën e skadencës..