Të gjithë shmangim ushqimin e konservuar dhe mendojmë se është vdekje e trupit
Sardelet e konservuara kanë tendencë të kenë më pak merkur se shumë peshq të tjerë të konservuar dhe janë një zgjedhje e shkëlqyer kur nuk ka të freskëta, thotë dietologu.
Me anë të konservimit, ushqimi mbetet i freskët dhe i ngrënshëm, veçanërisht ushqimi që është i prirur për zhvillimin e patogjenëve të ndryshëm dhe në procesin e konservimit, ushqimi kalon një proces sterilizimi. “Për fat të keq, rezultati është një humbje e konsiderueshme e lëndëve ushqyese, por pasi një frut apo perime konservohet, mund të qëndrojë e tillë për vite me rradhë, e sigurt nga mikroorganizmat e rrezikshëm”, shpjegon dietologia Dr. Jess Cording dhe zbulon se çfarë është, sipas ekspertëve, ushqimi më i shëndetshëm i konservuar.
Këto janë sigurisht, thotë ai, sardelet apo sardelet e konservuara, por edhe peshq të tjerë të konservuar që janë burim i përballueshëm proteinash, por edhe të qëndrueshëm dhe nuk kërkojnë përgatitje apo gatim të gjatë. Shtimi i peshkut të konservuar në dietën tuaj ka përfitime të shumta shëndetësore. “Sardele të konservuara kanë më pak merkur se shumë lloje të tjera peshqish dhe konsiderohen si një nga zgjedhjet më të mira të ushqimeve të detit, veçanërisht nëse të freskëta nuk janë të disponueshme”, tha Cording.
Me to, shton ajo, ne konsumojmë një sasi të madhe proteinash, vitaminë D dhe acide yndyrore anti-inflamatore omega-3, dhe vaji i ullirit siguron yndyrna të pangopura të shëndetshme për zemrën, shpjegon ajo.
Si të hamë sardelet
Udhëzimet shëndetësore rekomandojnë dy deri në tre porcione peshku me pak merkur në javë dhe Kording rekomandon përzierjen e tij me makarona, djathë ose krisur për një rostiçeri. “Mua personalisht më pëlqen t’i bëj pure me një pirun dhe thjesht t’i vendos në një sallatë”, tha Kording për Mind Body Green dhe ka mënyra të tjera të panumërta për të përfshirë sardelet e konservuara në dietën tuaj.