Përfshini menjëherë produktet e qumështit në dietën tuaj
Ka shumë arsye pse do të ishte një ide e mirë që produktet e qumështit të jenë pjesë e dietës suaj të rregullt.
Sipas Vasanthi Malik, një shkencëtare e hulumtimit të ushqyerjes në Harvard, “Qumështi nuk është thelbësor në dietë për një shëndet optimal, por për shumë njerëz, është mënyra më e lehtë për të marrë kalciumin, vitaminën D dhe proteinat që u nevojiten për zemrën e duhur. muskujt dhe shëndetin e kockave.”
Përveç kësaj, rezulton se disa produkte të qumështit, si qumështi dhe kosi, mund të ndihmojnë gjithashtu në parandalimin e diabetit, Hani këtë, jo atë.
Në një studim të botuar në revistën Diabetes Care, shkencëtarët hetuan lidhjen midis diabetit dhe ushqimeve me origjinë shtazore si lloje të ndryshme të mishit, peshkut, produkteve të qumështit dhe vezëve.
Rezultatet treguan se megjithëse mishi është i lidhur me një rrezik të shtuar të diabetit të tipit 2, disa produkte të qumështit duket se reduktojnë rrezikun e zhvillimit të kësaj sëmundjeje. Për shembull, konsumimi ditor i rreth 200 ml qumësht me pak yndyrë ul rrezikun e diabetit me 10%, dhe jogurtit me 6%. Nga ana tjetër, produktet e qumështit me yndyrë të plotë dhe djathi nuk e ndryshojnë aspak rrezikun e diabetit.
– Studimi analizoi një sasi të madhe të dhënash, ndaj do t’i konsideroja përfundime gjetjet e tij – thotë dietologia D.J. Mazoni shton: – Produktet e qumështit me pak yndyrë, si kosi, përmbajnë probiotikë të dobishëm që mund të optimizojnë funksionin e zorrëve.
Përveç kësaj, Mazzoni shpjegon se “produktet e qumështit dhe kosi janë të pasura me proteina, të cilat ndihmojnë në rregullimin e rritjes së sheqerit në gjak pas vaktit”. Duke përmendur një shembull, Mazzoni thotë se “dikush që ha vetëm bukë do të ketë një nivel më të lartë të sheqerit në gjak pas një vakti sesa dikush që ha bukë dhe kos”.
Kur bëhet fjalë për sasinë e qumështit që duhet të konsumoni rregullisht për të marrë përfitimet, Mazzoni thekson se “studimi sugjeron se 200 ml qumësht ose 100 ml (g) kos në ditë shoqërohen me reduktimin më të madh të rrezikut të zhvillimit diabeti i tipit 2”.