Erëza që ndikojn më së miri në shëndetin e zemrës dhe kockave, mjaftojnë 100 gramë

Curry është bërë si një përzierje e disa përbërësve: shafran i Indisë, koriandër, piper, qimnon dhe djegës. Gjithashtu, shtesat e zakonshme janë mustarda, piperi i zi, xhenxhefili etj.

Pjesë përbërëse e kësaj erëze është shafrani i Indisë, i cili për një arsye quhet mbretëresha e erëzave.Ajo që e dallon këtë bimë nga të tjerat është një gamë e gjerë antioksidantësh, por edhe vetitë antivirale, antibakteriale, antimykotike, antimutagjene, antiinflamatore dhe antikancerogjene.

Ajo po bëhet gjithnjë e më e zakonshme në gatim sepse përmban edhe proteina, vitamina C, E dhe K, bakër, kalcium, kalium, hekur dhe zink, niacinë dhe fibra.

Piperi i zi rrit përthithjen e përbërësve të dobishëm të bimëve nga bimët e tjera mjekësore, shembulli më i mirë është kurkumina, përbërësi i shafranit të Indisë që i jep ngjyrën e tij të veçantë portokalli.

Së bashku, shafrani i Indisë dhe speci japin efekte fantastike në humbjen e peshës, shkrirjen e depozitave të yndyrës, uljen e kolesterolit dhe parandalimin e depresionit.

Xhenxhefili përmban mbi 100 komponime bioaktive, minerale, vitamina B6, B12, magnez, natrium, kalcium, hekur dhe elementë të tjerë. Përdoret jo vetëm si barishte, por edhe si ilaç dhe mjet parandalues ​​për të forcuar rezistencën e organizmit. Mund të përmirësojë efektin e antibiotikëve dhe qarkullimin e gjakut.

Kari, si një përzierje erëzash të shëndetshme, ka një efekt të dobishëm në shëndetin e zemrës dhe kockave, vret bakteret, pastron mëlçinë nga toksinat, është i pasur me antioksidantë dhe mund të ndihmojë në lehtësimin e dhimbjeve dhe inflamacionit. Ekspertët theksojnë se mjafton të kombinoni karin me të gjitha ushqimet një herë në javë dhe 100 gramë përmbajnë rreth 325 kcal.

Back to top button