Lajme

A mund të prishet lakra turshi për shkak të motit të nxehtë dhe si ta dimë se nuk është më e përdorshme

Me pranverën u harxhua edhe stoku i lakër turshi, kështu që shumica e tyre kanë ende disa koka në fund të fuçisë. Producenti dhe kryetar i Shoqatës , shpjegon se si duket lakra që nuk është e mirë për ushqim dhe a mund të prishet edhe ajo.

Lakra turshi është diçka pa të cilën nuk mund të imagjinohet tryeza jonë, sidomos në muajt e dimrit. E shëndetshme, e shijshme, e rëndësishme ritualisht, lakra turshi është, si asnjë ushqim tjetër, një festë hedoniste dhe një bombë energjio-vitamine. Gjithsesi, mos u mashtroni nëse është “vetëm pak i shkathët” dhe përdorni për të bërë sarma apo podvarak që të mos hidhet…

Lakra turshi menjëherë “sinjalëzon” nëse procesi i fermentimit nuk është i mirë. Një prodhues prej kohësh, dikush që shumë kohë më parë e ka kuptuar rëndësinë e tokës, një bimë perimesh që është një markë në vetvete dhe një burim shëndeti në të njëjtën kohë. Në të njëjtën kohë, personi i duhur për të shpjeguar gjithçka për jo vetëm për procesin e fermentimit, por edhe atë që vijon më vonë, e cila është e rëndësishme:

– Kur lakra turshi (nëntor, dhjetor dhe disa e bëjnë në tetor), procesi i parë është zierja. Ajo zgjat nga njëzet deri në tridhjetë ditë. Mirëpo, nëse edhe atëherë në sipërfaqen e tretësirës ujore në të cilën duhet të jetë lakra formohen depozita me përbërje të dyshimtë dhe ngjyrë, dhe ne e njohim atë si shëllirë, ka shumë të ngjarë të bëhet fjalë për kërpudha. Ata punojnë duke çliruar toksina. Ngjyra e këtij scrum është paralajmëruese nëse është e zezë, gri ose jeshile ulliri. Gjithashtu, nëse struktura e këtyre depozitave është e fortë, e fortë, lakra nuk është e mirë. Prandaj, depozitat e bardha në sipërfaqe janë pjesë e procesit normal. Është pasojë e vlimit, pra e formimit të acidit laktik. Ato nuk janë të rrezikshme por edhe të dëshirueshme. Bëhet fjalë për një mjedis në të cilin lulëzojnë bakteret e mira – shpjegon kryetari i Shoqatës.

Si duket lakra turshi që nuk është turshi mirë
Sigurisht, ka edhe shumë mikroorganizma të tjerë që kontrollojnë atë proces, bakteret e mira dhe të këqija dhe ekuilibri i tyre. Dhe kur, sipas Jankoviqit, në sipërfaqe krijohen depozitat e përshkruara me përbërje të fortë dhe ngjyrë të errët, edhe lakra që është në tretësirë, pra shëllirë, nuk do të jetë siç duhet.

– Nëse e merrni kokën nga shëllira, me shumë mundësi do të ketë një strukturë të ndryshuar në krahasim me atë që jemi mësuar. Lakra do të “tërheqë”. Do të shkëputet nën gishta, nuk do të jetë aq e fortë dhe e ashpër. Mund ta shihni me sy të lirë. Gjithashtu, disa manifestime të tilla mund të shfaqen edhe në vetë kokën, kryesisht me ngjyrë të errët.

A kërcënohen lakrat e mbetura nga temperaturat e larta
Temperaturat ishin gjithashtu jo tipike të larta gjatë dimrit. Tashmë jemi në pragun më të lartë se 20 gradë. Po lakrat që na kanë mbetur dhe qëndron, për shembull, në tarracë dhe janë të ekspozuara ndaj ndikimit të motit të ngrohtë?

– Tani, kur shumica e atyre që turshinë në sasi për disa nevoja familjare të tyre, ndoshta u kanë mbetur edhe disa koka në fund të enës së turshive, duhet t’i kushtoni sërish vëmendje kërpudhave sipër dhe vetë strukturës së lakrës. Nëse depozitat, pra pjesa me luspa në pjesën e sipërme, janë të pandryshuara, të imta, me ngjyrë dhe strukturë të bardhë, dhe lakra është e artë-qelibari, me ngjyrë të mirë dhe të shëndetshme, me erë të fortë, por normale, dhe veçanërisht nëse nuk ka. bie poshtë gishtave, lakra është ende e mirë. Sidoqoftë, nëse koka është e rrëshqitshme, shtrydh, prishet nën gishta, mos përdorni lakër të tillë për ushqim. As për trajtim termik. Deri më tani, asnjë laborator nuk ka izoluar saktësisht se çfarë po ndodh atje dhe cili mikroorganizëm ka shkaktuar shkatërrimin e qelizave dhe strukturës së shëndetshme të lakrës. Por është e qartë se ky proces nuk është i mirë dhe pse të rrezikojmë.

Çfarë nevojitet për të mbajtur lakër turshi të shëndetshme edhe në verë
Dhe së fundi, një shënim i rëndësishëm për fillimin e tregimit, pra vetë turshinë, në mënyrë që lakra turshi të qëndrojë e shëndetshme sa më gjatë të jetë e mundur:

Edhe një herë kthehemi në fillim, që është procesi i fermentimit, pra zierjes. Për të bërë gjithçka siç duhet, keni nevojë për ujë të pastër, kripë të saktë (pa asnjë papastërti dhe aditiv) dhe lakër të shëndetshme. Atëherë me siguri nuk do të keni probleme. Lakra të tilla të mbetura mund t’i përdorni edhe gjatë verës. Edhe një herë, temperatura e jashtme nuk është vendimtare. Kur lakra fermentohet siç duhet dhe siç e përshkruam, ndikimet e jashtme nuk e shqetësojnë atë. Kur formohet një skrum i bardhë dhe i shëndetshëm dhe procesi i fermentimit ndalon, ai praktikisht e ruan atë në mënyrë natyrale. Lakra turshi në këtë mënyrë mund të ruhet deri në dy vjet – ka thënë kryetari i Shoqatës.

Related Articles

Back to top button