Çfarë është më e shëndetshme, buka e thekur apo e freskët?
Nje nga ushqimet me të cilat lidhen shumë paragjykime është padyshim buka.
Shumica e nutricionistëve theksojnë se asnjë ushqim nuk duhet të përjashtohet nga dieta, por thjesht duhet të dini se në çfarë sasie duhet ta konsumoni dhe me cilat ushqime të tjera ta përdorni.
Një prej tyre është padyshim buka, së cilës i janë bashkangjitur shumë paragjykime. Megjithatë, nutricionistet theksojne se ka një ndryshim mes bukës së thekur dhe të freskët, ku ajo preferon tostin krokant:
– Kur bëhet fjalë për bukën e thekur kundrejt bukës së freskët, buka e thekur ka një avantazh të vogël, veçanërisht për ata që po kujdesen për marrjen e karbohidrateve ose sheqerit.
Kur e theksoni bukën, një reaksion kimik e prish niseshtenë dhe buka bëhet më e lehtë për t’u tretur.
Çfarëdo buke që përdorni për të bërë dolli, mos hani kurrë një fetë që është djegur dhe nxirë në toster.
Përveç shijes së hidhur të pakëndshme, sjell edhe probleme të tjera të padëshiruara. Përkatësisht, kur buka digjet, një përbërës potencialisht kancerogjen i quajtur akrilamid formohet nga niseshteja dhe aminoacidet e pranishme në ushqim. Sa më e errët të jetë buka, aq më e madhe është mundësia që të krijohet ndonjë akrilamid – thotë dietologia.