DHE KJO EKZISTON: Disa njerëz janë të fiksuar pas ushqimit të shëndetshëm, një mesazh nga ekspertët – trajtojeni veten në kohë
A e dini se ekziston një çrregullim i obsesionit të ushqimit të shëndetshëm? Kontrolloni veten ndërsa është koha!
Ortoreksia është një diagnozë e shfaqur e karakterizuar nga një obsesion jo i shëndetshëm me ushqimin e shëndetshëm.
Ndonëse dëmton ndjeshëm cilësinë e jetës së një individi dhe haset gjithnjë e më shumë në praktikë – për shkak të hulumtimeve të pamjaftueshme, ende nuk është klasifikuar zyrtarisht si çrregullim i të ngrënit.
Është një term relativisht i ri dhe i hulumtuar mjaftueshëm që e mori termin dhe konceptin e tij në fund të viteve nëntëdhjetë falë mjekut amerikan Steven Bratman.
Orthoreksia quhet ndryshe edhe “perfeksionizëm dietetik”, sepse tek personat që vuajnë nga ajo, zgjedhja e ushqimit bëhet kaq kufizuese – si për sa i përket kalorive, ashtu edhe për llojet e ushqimeve – saqë rrezikon shëndetin, gjë që është një kthesë ironike për një person që është plotësisht e përkushtuar ndaj një diete të shëndetshme, tha amvisa Heaney Qendra për çrregullime të të ngrënit “Bea” Jelena Balabaniq Mavroviq.
Diagnoza e ortoreksisë po shfaqet dhe ende nuk është klasifikuar zyrtarisht si një çrregullim psikologjik, ose një çrregullim i të ngrënit.
“Kjo është arsyeja pse nuk përfshihet në manualet diagnostikuese dhe nuk ka kritere dhe udhëzime diagnostike të qarta dhe përgjithësisht të pranuara për trajtim”, tha Nikolina Vujçiq Stipçeviq, specialiste e psikiatrisë nga Spitali Ditë për Çrregullime të Ushqimit në Psikiatrinë “Sveti Ivan”. Klinika.
Prandaj është e vështirë të matet ortoreksia, d.m.th. është e vështirë të thuhet se çfarë saktësisht është ajo, cilat janë shkaqet dhe cila popullatë prek më shpesh, shpjegoi Hinës doktoresha e psikologjisë e cila po shkruan një disertacion mbi modeli biopsikosocial i ortoreksisë.
Një trajnere fitnesi 26-vjeçare mësoi për ortoreksinë nga dora e parë dhe çrregullimi u shfaq kur ajo filloi të stërvitej më seriozisht dhe të studionte ushqimin. Në atë kohë, ajo konsumonte 800-1000 kalori në ditë.
“Shkoja në shtrat dhe mendoja se çfarë do të haja të nesërmen”. “Mendova se po mendoja për ushqimin gjatë gjithë kohës, sepse gatimi dhe ngrënia më bënë të lumtur, dhe nuk e kuptova se ishte sepse isha i uritur”, tha Heaney.
Karakteristikat e ortoreksisë
Njerëzit me ortoreksi janë të fiksuar pas ushqimit të shëndetshëm dhe janë të preokupuar mendërisht me origjinën dhe metodat e përgatitjes së tij. Ata hanë vetëm “ushqim të shëndetshëm, korrekt, biologjikisht të pastër, të mirë” dhe shmangin “të pashëndetshmen, të gabuarën, të keqen dhe të pisët”.
“Në rrezik të shtuar janë njerëzit që dinë shumë për ushqimin dhe kanë një ndjenjë pasigurie, studentët e të ushqyerit, atletët – veçanërisht bodybuilders dhe industria e fitnesit – dhe njerëzit e prirur ndaj psikosomatikëve, d.m.th. që vuajnë nga simptoma fizike pa një shkak të përcaktuar mjekësor. “tha terapisti.