Kimikatet nga kjo enë dhe këto paketime është e pamundur të shkatërrohen
Ka shumë nga këto kimikate në produktet që përdorim.
Kohët e fundit, grimcat toksike të “kimikateve të pathyeshme” janë gjetur në disa mijëra vende në të gjithë Evropën. Këta ndotës të rrezikshëm janë të regjistruar, në më shumë se 10 lokacione, e një ndër to është edhe pishina e njohur e qytetarëve..
Këto grimca toksike quhen gjithashtu substanca polifluoroalkile (PFAS), dhe Prof. Dr. Aleksandra Buha Gjorgjeviq, e cila punon në hulumtimin se sa janë të përfaqësuar në trupin e njeriut, shpjegoi se ne i takojmë ata kudo rreth nesh.
Siç thotë ai, këto kimikate gjenden në shumë produkte që ne përdorim, si p.sh. “Pjata teflon, kartoni dhe ambalazhet ushqimore prej letre sepse largojnë yndyrnat”.
“Nuk mund të përmend një ushqim që nuk ka kimikate në të, edhe kur flasim për ushqim organik. Perimet dhe frutat organike nuk do të kenë pesticide, por do të kenë disa kimikate të tjera, mykotoksina që do të krijojnë kërpudha. Mund të jemi të moderuar, edhe me peshkun, nuk duhet ekzagjeruar në dietë”, thekson doktoresha Aleksandra.
Kimikatet PFAS, siç shpjegon ai më tej, u krijuan nga njeriu në vitet 1940 dhe rezultuan të kenë disa veti të mira, sepse janë rezistente ndaj ujit, yndyrës dhe gjenden në produkte të shumta që ne përdorim çdo ditë.
“Lidhja që ekziston midis karbonit dhe fluorit është një nga më të fortat në natyrë dhe kjo i bën ato të përjetshme. Ato grumbullohen në mjedis, hyjnë në zinxhirin ushqimor dhe në trupin tonë”, thekson Aleksandra Buha Gjorgjeviq dhe shton se janë gjithashtu të dobishme, por dhe toksike.
Madje janë matur në Antarktidë, ku nuk janë prodhuar asnjëherë, udhëtojnë dhe shkojnë në vende të ndryshme. Nëse prodhimi i këtyre kimikateve nuk do të ndalej, besohet se në 30 vitet e ardhshme, rreth katër milionë tonë nga këto kimikatet do të përfundonin në mjedis dhe është veçanërisht shqetësuese që nuk mund t’i shkatërrojmë ato”.