Shëndetësi

Cili mjaltë është më i shëndetshëm?

Livadh, akacie, pyll, bli, luledielli apo ndonjë tjetër? Këto janë vetëm disa nga pyetjet që shqetësojnë shumë konsumatorë dhe dashamirës të mjaltit.

Cilësia dhe përbërja varen nga shumë faktorë, në tekstin e mëposhtëm do t’i shohim disa prej tyre dhe do të përpiqemi t’ju afrojmë me përgjigjen e kësaj pyetjeje.

“Mjalti është një substancë natyrale, e ëmbël e prodhuar nga bletët (Apis mellifera) duke përpunuar nektarin e bimëve, ose nga lëngjet e pjesëve të gjalla të bimëve, ose duke mbledhur jashtëqitjet e insekteve që ushqehen duke thithur lëngjet nga pjesët e gjalla. të bimëve, të cilat bletët i mbledhin, i përpunojnë dhe i shtojnë substancat e tyre specifike, i dehidratojnë dhe i depozitojnë në qelizat e huallit deri në maturim”.

Cilësia dhe sasia e mjaltit nuk është identike çdo vit, që do të thotë se ai ndryshon nga stina në stinë. Disa nga faktorët që ndikojnë në cilësinë e mjaltit janë kushtet e motit, shpërndarja territoriale e specieve bimore, si dhe ndërveprimet reciproke të këtyre dy faktorëve natyrorë.

Gjithashtu, një parametër i rëndësishëm është temperatura, pastaj sasia e reshjeve gjatë vegjetacionit të disa llojeve të bimëve, e cila është shumë e rëndësishme për shkak të nektarit që do të japin bimët, si dhe përbërjes së tij.

Faktori njerëzor në prodhimin e mjaltit është shumë i rëndësishëm, cilësia dhe siguria e mjaltit varet shumë nga bletari që e prodhon atë. Është shumë e rëndësishme se si bletari kujdeset për bletët e tij.

“Merreni mjaltin si ushqim që të mos e përdorni si ilaç”.

Mjalti i akacies rekomandohet për fëmijët e vegjël dhe njerëzit me një alergji të lehtë ndaj polenit për shkak të shijes së tij të butë dhe përmbajtjes pak më të ulët të polenit.
Mjalti i livadhit rekomandohet për përdorim të përditshëm.
Mjalti i lulediellit rekomandohet për njerëzit me sëmundje kronike kardiovaskulare.
Studime të shumta kanë treguar efektin pozitiv të mjaltit të akacies dhe blirit në rrugët e frymëmarrjes. Disa lloje të tjera mjalti përmenden edhe për forcimin e sistemit imunitar, përmirësimin e numërimit të gjakut ose reduktimin e kataraktave.

Është e pamohueshme se sa i shëndetshëm dhe i përshtatshëm është mjalti për forcimin e sistemit imunitar tek njerëzit. Megjithatë, është e rëndësishme të thuhet nëse funksionon ndryshe tek njerëzit, se gjithçka është çështje e reagimit subjektiv të organizmit.

Çdo mjaltë natyral është i shëndetshëm në mënyrën e vet, ndaj mund ta konsumoni lirshëm. Por duhet të dini se jo trupi i të gjithëve reagon njësoj. Ajo që ndihmon një person nuk mund të thuhet se është e sigurt se ndihmon një tjetër.

Related Articles

Back to top button