Këtë ushqim e hamë cdo ditë, a nuk e dimë se përmbanë shumë krip!
Organizata britanike Action in Salt kreu një studim në bazë të të cilit u konstatua se një fetë bukë ka 0.34 gram kripë, që është pothuajse e njëjtë me patatet e kripura.
Megjithatë, çuditërisht, dy llojet e bukës përmbanin 1.2 gram kripë, që është një e pesta e dozës së rekomanduar ditore për të rriturit. Nëse nuk e dinit, kjo sasi kripe gjendet në një hamburger nga një prej zinxhirëve më të famshëm të ushqimit të shpejtë.
Pesë produkte përmbanin më shumë se 0,9 gram kripë për fetë, që është e barabartë me dy racione patate të skuqura të vogla nga një restorant i famshëm i ushqimit të shpejtë (0,44 gram secila).
Ekspertët thonë se reduktimi i sasisë së bukës që hamë mund të ndihmojë në uljen e presionit të lartë të gjakut, si dhe sulmet në zemër dhe goditjet në tru.
– Është e turpshme që kompanitë ushqimore të na mbushin ushqimin me kaq shumë kripë. Ky shembull me bukën është prova më e mirë.
Megjithëse shumica e bukëve të testuara në hulumtim ranë nën objektivin maksimal të marrjes së kripës për vitin 2024 prej 1,01 g për 100 g, aktivistët e quajnë objektivin shumë të butë. Zvogëlimi i përmbajtjes mesatare të kripës në bukë me 6 për qind do të hiqte 926 tonë kripë nga dieta e Mbretërisë së Bashkuar çdo vit – ekuivalenti i 40 pakove patate të skuqura.
Një fetë bukë është, besoni apo jo, më e kripur se një qese me patatina të kripura, sipas hulumtimit të Action in Salt.