Nuk ju mungon kurrë hapësira në frigorifer? Këto truke do t’ju bëjnë të lehtë
Krijimi i hapësirës shtesë në frigoriferin tuaj pa hedhur ushqime mund të duket si një mision i pamundur, por sipas ekspertit të mbetjeve ushqimore Kate Hall dhe ambasadores së Birds Eye, gjithçka është e mundur me një riorganizim të thjeshtë.
Pavarësisht nëse keni një frigorifer horizontal me sirtarë ose një pajisje të drejtë, zhvendosja e zgjuar është gjithçka që ju nevojitet për t’i mbajtur të aksesueshme të gjitha produktet në ngrirësin tuaj, duke maksimizuar hapësirën në të njëjtën kohë.
Përdorni potencialin e plotë të ngrirësit tuaj nëse dëshironi të kurseni para dhe të reduktoni mbetjet e ushqimit, por së pari duhet të dini se si të grumbulloni sa më shumë që të mundeni në sirtarë.
“Ngrirësit shpesh mund të jenë vende sfiduese për t’u organizuar, kur keni një familje ose një mënyrë jetese të zënë. Mund të jetë e vështirë të përshtatni furnizimin e gjithë javës me një lëvizje dhe paketat e bllokuara shpesh mund të dëmtohen nga akulli, që do të thotë se ushqimi mund të gjendet në çarje të ndryshme”, shpjegon Kate Hall.
Edhe nëse ngrirësi juaj tashmë është plot, mund të krijoni menjëherë hapësirë shtesë të lirë. Filloni duke hequr sende të mëdha, të tilla si ambalazhe të mëdha dhe pako shtesë akulli. Ato nuk shërbejnë për asnjë qëllim në një pajisje të rrëmujshme dhe mund të çlirojnë dukshëm më shumë hapësirë sesa mendoni.
Kate Hall vuri në dukje se ndërsa mund të hiqni çdo gjë që nuk do t’ju ndihmojë të mbani ushqimin tuaj të freskët, mos harroni të mbani ato kontejnerë që përmbajnë informacione të rëndësishme. Kjo përfshin udhëzimet e ruajtjes, datat e skadencës dhe informacionin për të gjithë alergjenët.
“Nëse do të ripaketoni këtë lloj ushqimi, sigurohuni që të përdorni qese ngrirëse të biodegradueshme, të sigurta për ushqimin me etiketim të qartë, më pas prisni një pjesë të paketimit që përmban informacionin dhe ruani atë diku në kuzhinë,” tha Kate Hall.
Përveç heqjes së plastikës ose kartonit të tepërt, mund të pastroni edhe ushqimin që e dini se nuk do t’i hani kurrë. Nëse është i pangrënshëm, kompostojeni ose ricikloni paketimin.
“Porcionimi i mbetjeve është një mënyrë tjetër e thjeshtë për të liruar hapësirën në pajisjen tuaj pa pasur nevojë të hiqni qafe përbërësit. Ushqimet e ngrira janë të shkëlqyera sepse mund të porcionohen kështu që ju përdorni vetëm atë që ju nevojitet dhe vendosni pjesën tjetër për përgatitje të mëvonshme, duke reduktuar kështu mbeturina ushqimore dhe kursim i parave. Por kutitë e shumta gjysmë të mbushura me shkopinj peshku ose hamburgerë mund të zënë hapësirë, kështu që konsideroni t’i zhvendosni mbetjet në qese ngrirëse për të kursyer hapësirë,” shpjegoi eksperti.
Nëse keni ndërmend ta ktheni paketimin e hapur në frigorifer, mbajini qeset dhe kutitë të mbyllura fort për të shmangur rrëmujën. Në rast se produkti kërcënon të bjerë nga paketimi, Kate Hall rekomandoi një truk të thjeshtë paketimi.
Thjesht prisni një formë të madhe ‘V’ në pjesën e sipërme të çantës/paketës kur e hapni për të krijuar dorezat, kështu që kur ta mbyllni përsëri, mund ta lidhni duke përdorur ato dy skajet e çantës, tha Kate Hall.
Për sende të tjera, mund të përdorni lidhjet me zinxhir për të varur thasë me fruta dhe perime të ngrira në raftet e ngrirësit. Kate Hall thotë se jo vetëm që kjo ndihmon në organizimin dhe shfrytëzimin e të gjithë hapësirës në frigorifer, por gjithashtu e bën të lehtë gjetjen e çdo gjëje gjatë përgatitjes së vakteve.
Grupimi i përmbajtjes është një mënyrë e shkëlqyer për të shmangur nevojën për ta riorganizuar atë sa herë që kërkoni diçka. Ndani ushqimin në perime, fruta, mish, peshk etj. Kate rekomandoi etiketimin e secilit segment për ta bërë më të qartë se cila kategori është.