Lajme

Pse ndiejmë të përziera kur anashkalojmë mëngjesin?

Ne e anashkalojmë mëngjesin sepse kemi shumë punë për të bërë ose kemi adoptuar një trend të ri diete. Pavarësisht nga arsyeja që ne i anashkalojmë vaktet, mund të ketë pasoja të mëdha për shëndetin tonë. Çdo sistem në trupin tonë nxitet nga ushqimi, kështu që anashkalimi i vakteve ose agjërimi mund të çojë në disa probleme. Një nga problemet më të zakonshme është ndjenja e parehatisë. Shumë njerëz ndihen të sëmurë nëse e lënë mëngjesin.

Pse ndihemi të sëmurë kur e anashkalojmë mëngjesin?

Ka një arsye pse mëngjesi konsiderohet vakti më i rëndësishëm i ditës. Shmangia e vakteve ose thjesht anashkalimi i mëngjesit në përgjithësi mund të çojë në pasoja të rënda. Upasana Sharma, Kryeushqimtare Klinike dhe Dietologe në Spitalin Max, Gurugram thotë:

“Mëngjesi do të thotë që ne duhet ta ndërpresim agjërimin e natës me një vakt të mëngjesit. Shumica e njerëzve darkojnë nga ora 20-21 dhe ne të gjithë kemi stomakun bosh deri të nesërmen në mëngjes në orën 7-8 kur hamë mëngjes.

Në mëngjes, para se të fillojmë ditën, duhet të hamë një vakt të ekuilibruar, sepse një agjërim 12-orësh mund të ndikojë në shëndetin tonë. Mund të shkaktojë të përziera. Arsyeja kryesore që ne mund të ndihemi të sëmurë pas anashkalimit të mëngjesit është rënia e sheqerit në gjak.

“Trupi çliron hormonet e stresit si kortizoli dhe adrenalina, të cilat gjithashtu mund të shkaktojnë të përziera. Përveç kësaj, stomaku bosh mund të çojë në probleme me tretjen dhe rritje të acidit në stomak, gjë që kontribuon në ndjenjën e të përzierave”, shton dietologia.

Jo vetëm kaq, anashkalimi i rregullt i mëngjesit mund të çojë në probleme të tjera. Një studim i botuar në Gazetën Ndërkombëtare të Kërkimeve Mjedisore dhe Shëndetit Publik zbuloi se anashkalimi i mëngjesit mund të çojë në stres dhe depresion te njerëzit që kalojnë rregullisht vaktet e mëngjesit.

Mëngjesi duhet të jetë një dietë e ekuilibruar
Vetëkuptohet se të ngrënit në një kohë të caktuar është një zakon që do të mbajë shëndetin tonë në formë. Çelësi i një mëngjesi të shëndetshëm është një vakt i ekuilibruar që përfshin grupe ushqimore si produktet e qumështit, bishtajoret, frutat, perimet, etj. Gjithashtu duhet të jetë i pasur me proteina, shton eksperti.

Një mëngjes i shëndetshëm, i pasur me proteina, na ndihmon të fillojmë ditën në mënyrë të shëndetshme dhe na siguron energji që zgjat gjithë ditën. Një mëngjes i shëndetshëm gjithashtu nxit metabolizmin. Na ndihmon të mbajmë peshën nën kontroll. Sharma thekson se ngrënia e mëngjesit mund të ndihmojë gjithashtu në uljen e mundësisë së urthit, e cila është e zakonshme me periudha të gjata agjërimi.

Nëse kjo nuk na bindë të hamë mëngjes në kohë, çfarë do të ndodhë? Kur shohim të gjitha përfitimet e mos anashkalimit të vakteve dhe çfarë efektesh anësore mund të ndodhin ndryshe, nuk duhet të anashkalojmë vaktet, veçanërisht jo mëngjesin.

Related Articles

Back to top button