Ekspertët apelojnë: Nuk është e sigurt të hani patate të mbirë – ato mund të jenë të rrezikshme për shëndetin tuaj
Nëse patatet kanë vetëm filiza të vogla dhe janë ende të forta, mund t’i hiqni filizat dhe të hiqni çdo njollë të butë dhe t’i përgatisni patatet sipas dëshirës. Megjithatë, kur dhe në cilat raste patatet janë të rrezikshme për shëndetin e njeriut?
“Patatja mbin kur është në një mjedis të ngrohtë, rreth 20°C ose më shumë”, tha dietologu Rahaf Al Bochi, pronar i “Olive Tree Nutrition” dhe përfaqësues i Akademisë së Ushqyerjes dhe Dietologjisë.
“Patatet e mbirë prodhojnë kimikatin solaninë (një helm glikoalkaloid që mund të shkaktojë një çrregullim neurologjik), i cili mund të jetë helmues nëse konsumohet”, raporton Simply.
Mbani patatet larg nxehtësisë dhe dritës
Meqenëse drita, nxehtësia dhe lagështia mund të përshpejtojnë mbirjen, është mirë që patatet të ruhen në një vend të freskët, të thatë dhe të errët.
Ruani patatet në frigorifer në një kuti perimesh
“Ekspertët më parë këshilluan që të mos ngrihen patatet në frigorifer, sepse temperaturat e ulëta mendohej se rrisin sheqernat që krijojnë akrilamide, një kancerogjen potencial në patate, hulumtimet e reja tregojnë se kjo thjesht nuk është e vërtetë”, thotë Kelsey Kunick, nutricioniste dhe konsulente për Zenmaster Wellness.
Agjencia e Standardeve të Ushqimit në Mbretërinë e Bashkuar (FSA) thotë se ruajtja e patateve në frigorifer është e sigurt dhe mund të zgjasë “jetën” e një patate me tre deri në katër muaj.
Patatet duhet të ruhen në një qese letre ose qese
Patatet janë shpesh në qese plastike ose qese të cilat nuk janë ideale për ruajtje. Në vend të kësaj, plastika zëvendësohet me një qese letre ose rrjetë. Një qese plastike ose qese mund të nxisë lagështinë, e cila mund të çojë në myk dhe kalbje.
Mbani patatet të ndara nga disa fruta dhe perime
Është e rëndësishme se në çfarë lloj ‘kompanie’ janë patatet tuaja. Nuk duhet të jetë me mollë, avokado, domate ose produkte të tjera që çlirojnë etilen, i cili mund të bëjë që frutat dhe perimet e ndjeshme të piqen më shpejt.
Hidhni patatet e mbirë ose të kalbur
Një patate e mbirë mund të ndikojë në ushqime të tjera.
“Nëse vëreni se një patate prishet, hiqeni atë nga grumbulli sepse bakteret dhe myku mund të përhapen lehtësisht te patatet e tjera,”.