Lajme

Kombinimi i gabuar i ushqimeve mund të shkatërrojë plotësisht shëndetin tuaj

Shëndeti është i çmuar dhe ushqimi i duhur luan një rol kyç në ruajtjen dhe përmirësimin e mirëqenies sonë.

Nutricionistja paralajmëron për rëndësinë e ushqyerjes së duhur dhe thekson se jo vetëm ushqimet individuale, por edhe kombinimi i tyre mund të kenë një ndikim të rëndësishëm në shëndetin tonë. Ndërsa disa kombinime ushqimore janë të dobishme dhe plotësojnë njëra-tjetrën, ka edhe nga ato që mund të ndikojnë negativisht në tretjen tonë, përthithjen e lëndëve ushqyese dhe shëndetin e përgjithshëm.

Një nga kombinimet që nutricionistja ju këshillon të shmangni në mënyrë specifike është të hani fruta menjëherë pas një vakti që përmbajnë proteina, si mish, peshk apo bishtajore. Mund të çojë në tretje më të ngadaltë dhe fermentim të ushqimit në stomak, gjë që mund të shkaktojë siklet, fryrje dhe dispepsi. Në vend të kësaj, rekomandohet të konsumoni fruta si meze të lehtë, midis vakteve, për të lehtësuar tretjen dhe për të përfituar sa më shumë nga lëndët ushqyese të frutave.

Shmangni sheqerin dhe karbohidratet e rafinuara

Një kombinim tjetër që duhet shmangur është konsumimi i sasive të mëdha të sheqerit dhe karbohidrateve të rafinuara së bashku. Kur konsumohen së bashku, këta përbërës mund të shkaktojnë rritje të niveleve të sheqerit në gjak, gjë që mund të çojë në rënie të mprehtë të energjisë dhe ndryshime të humorit. Gjithashtu, një kombinim i tillë mund të kontribuojë në shtimin e peshës dhe rrezikun e zhvillimit të diabetit të tipit 2. Nutricionisti rekomandon që në vend të kësaj të përqendroheni në vakte të balancuara që përmbajnë drithëra, proteina, yndyrna të shëndetshme dhe fruta ose perime me përmbajtje më të ulët sheqeri.

Qumësht dhe produkte të tharta

Rekomandohet gjithashtu të shmangni kombinimin e produkteve të qumështit dhe ushqimeve që përmbajnë një substancë acidike si agrumet ose domatet. Acidi nga këto ushqime mund të ndërhyjë në tretje dhe të shkaktojë urth ose probleme me stomakun. Nëse dëshironi të konsumoni produkte të qumështit, dietologia këshillon që ta bëni këtë veçmas nga vaktet që përmbajnë ushqime acidike, për të ruajtur tretjen dhe përthithjen optimale të lëndëve ushqyese.

Related Articles

Back to top button