Problemet me alergjinë e polenit: Ja cilat vitamina duhet t’i përdorni
Teshtitja e polenit, e shoqëruar me hundë të mbushura dhe sytë e përlotur, po shqetëson një numër në rritje njerëzish.
Ata që janë alergjikë ndaj polenit të pemëve kanë probleme në këtë periudhë të vitit, gjatë verës poleni i barit shkakton telashe dhe që nga fillimi i vjeshtës poleni i barërave të këqija. Megjithatë, ka një numër në rritje të njerëzve që janë alergjikë ndaj të gjitha grupeve të polenit, kështu që riniti i tyre alergjik zgjat gjatë gjithë vitit, veçanërisht kur dimrat janë të butë.
Përveç antihistamines dhe ilaçeve të tjera, ashpërsia e reaksionit alergjik mund të zbutet duke zgjedhur ushqimet e duhura. Forconi imunitetin me një dietë të shëndetshme, të përbërë nga ushqime të pasura me vitamina B dhe C, si dhe me flavonoide. Është gjithashtu e një rëndësie të madhe që të merrni një lugë mjaltë të bërë në shtëpi, të papërpunuar që përmban grimca dylli nga huall mjalti dhe të pini një filxhan çaj xhensen ose echinacea çdo ditë.
Megjithëse vitaminat B gjenden natyrshëm në shumë ushqime, ato shkatërrohen lehtësisht nga alkooli dhe gatimi. Meqenëse trupi i njeriut nuk mund të ruajë të gjitha vitaminat e kompleksit B, është e rëndësishme që ato të merren rregullisht përmes dietës.
Këto ushqime janë veçanërisht të pasura me vitamina B:
Drithërat e plota
Meqenëse përpunimi i drithërave heq shumë nga lëndët ushqyese të tyre, zgjidhni drithërat që nuk i janë nënshtruar këtij procesi. Këto përfshijnë orizin kaf, melin dhe elbin.
Vezët
Vezët janë një burim i mirë i vitaminave B, veçanërisht acidit pantotenik (B5) dhe cianokobalaminës (B12). Dy vezë të mëdha ofrojnë rreth 20% të dozës së rekomanduar ditore të vitaminës B12 dhe rreth 30% të dozës së rekomanduar ditore të vitaminës B2.
Bishtajoret
Përveçse janë të pasura me vitamina të shumta B, bishtajoret mund të ndihmojnë në uljen e sheqerit dhe kolesterolit në gjak.
Agrumet
Agrumet, të tilla si portokallet dhe limonët, përmbajnë gjashtë nga tetë llojet e vitaminave B. Këto janë tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), acidi pantotenik (B5), piridoksina (B6) dhe folati (B9).
Mish, shpendë, peshk
Mishi (derri, viçi…), shpendët (pule dhe gjeldeti) dhe peshku (ton, salmoni…) janë burime të shkëlqyera të vitaminave B3, B6 dhe B12. Ato përmbajnë gjithashtu minerale të tjera të rëndësishme si kalium, krom, hekur, selen dhe zink.
Avokado
Avokado përmban pothuajse 20 vitamina dhe minerale. Vetëm një filxhan avokado (rreth 150 gram) përmban 30% të dozës së rekomanduar ditore të folatit dhe rreth 20% të dozës së rekomanduar ditore të vitaminës B6.