Lajme

Ushqimet që nuk duhet t’i mbani për një kohë të gjatë: Mes tyre edhe mielli, vaji dhe çaji

Ju ndoshta e dini se cilat ushqime nuk duhet të hani kurrë pas datës së skadencës dhe kjo është një listë e ushqimeve që nuk duhet t’i mbani në qilar ose qilar për një kohë të gjatë.

Ndonjëherë jemi të bindur se dimë të ruajmë disa ushqime, ndaj habitemi plotësisht kur ato shkojnë keq, edhe nëse nuk i kanë skaduar ende. Edhe pse tashmë e dini se cilat ushqime nuk duhet të hani pas datës së skadencës, si qumështi dhe djathi, nuk do të ishte çudi nëse nuk do të kishit menduar pak për ushqimet që mbani në qilar, shkruan Shija e Shtëpisë. Pra, le të fillojmë me radhë.

Kuinoa: Afati i ruajtjes së drithërave të plota si quinoa dhe spell varet kryesisht nga përmbajtja e tyre e yndyrës. Nxehtësia, ajri dhe lagështia janë tre armiqtë kryesorë të drithërave, pasi këta elementë mund të ndikojnë negativisht në vajrat e tyre të shëndetshëm, gjë që nga ana tjetër mund të çojë në prishje. “Kokrrat duhet gjithmonë të duken dhe të kenë erë të butë. Nëse keni erë myku ose vaji, kokrrat janë dëmtuar”, thotë Këshilli i Kokrrave të plota.

Shafrani i Indisë: Erëzat tuaja të preferuara të bluara si shafrani i Indisë, paprika dhe arrëmyshk zakonisht dëmtohen vetëm pas dy deri në tre vjet. Ngrënia e erëzave “të vjetra” nuk është e dëmshme për shëndetin tuaj, por ndoshta nuk do të ndikojë më në shijen e pjatave tuaja. Bëni një test të shpejtë të aromës dhe shijes për të përcaktuar nëse erëza juaj është ende e freskët.

Pluhur pjekje: Për përbërësit e pjekjes, zbatohen të njëjtat rregulla si për erëzat e bluara. Qeset me pluhur për pjekje dhe sodë buke do të humbasin vetitë e tyre me kalimin e kohës dhe nuk do t’ju ndihmojnë në ngritjen e tortës. Ju mund t’i provoni ato me këtë eksperiment të thjeshtë shkencor në kuzhinën tuaj: Përzieni sodën e bukës, uthullën dhe pluhurin për pjekje me ujë të nxehtë. Nëse shkumojnë dhe formojnë flluska, do të thotë që përbërësit janë ende mjaft të freskët për t’u pjekur.

Arrat dhe farat: Arrat me lëvozhgë si bajamet dhe kikirikët mund të hahen për një periudhë prej disa javësh deri në disa muaj. Arrat dhe farat kanë tendencë të jenë të pasura me vaj dhe ai vaj do të prishet pas disa muajsh në qilar, tha Trig Syverson, kuzhinier dhe bashkëthemelues i Feel Good Foods. Shenjat e arrave ose farave të prishura janë një erë ose ngjyrë si bari dhe një pamje e errët ose e yndyrshme. Për freski dhe jetëgjatësi optimale, vendosni arrat dhe farat në një qese ngrirëse të pastër dhe vendosini në frigorifer, ku mund të qëndrojnë deri në një vit.

Ëmbëlsirat: “Nëse ka probleme sigurie me ëmbëlsirat, zakonisht është çështje cilësie, jo jetëgjatësi,” tha Fadi Aramouni, një anëtar i Institutit të Shkencave Ushqimore. “Në përgjithësi, ëmbëlsirat janë shumë të vështira për t’u prishur për shkak të përmbajtjes së tyre të ulët të lagështisë, por kjo varet nga karamele.

Birra: Ruajtja e birrës në temperaturën e dhomës nuk është domosdoshmërisht e keqe për birrën tuaj, por mund ta prishë atë më shpejt. Pas rreth katër muajsh, nxehtësia, drita dhe ajri mund të depërtojnë në kapakët e shisheve. “Magazinimi pa frigorifer përshpejton plakjen dhe zhvillimin e shijeve të këqija”, thotë programi Cicerone, një shërbim arsimor për profesionistët e birrës. “Magazinimi në frigorifer është më i miri për të gjitha birrat në çdo kohë,” shtojnë ata.

Çaji: Duhet t’i përdorni qeskat tuaja të çajit brenda një viti pasi vajrat në çaj do të ndeshen dhe do t’i japin filxhanit tuaj të mëngjesit një shije të keqe. E njëjta gjë vlen edhe për kafen. Sipas Isabel Maples, nutricioniste e regjistruar, është më mirë të konsumoni kafe brenda dy deri në katër javë. Dashamirët e kafesë së menjëhershme kanë pak më shumë kohë: rreth dy muaj.

Vaji i ullirit: Drita dhe nxehtësia nuk janë miqtë e vajit të ullirit. Nuk duhet të sëmureni nga një shishe e vjetër me vaj ulliri, por një shishe e hapur e këtij produkti pas gjashtë muajsh mund të ketë një shije të pakëndshme. Nëse nuk e përdorni shpesh vajin e ullirit, blini një shishe të vogël për ta përdorur përpara se shija t’i keqësohet.

Miell me drithë integrale: Shumica e njerëzve e mbajnë miellin e tyre në qilar, por ju duhet ta ruani atë në frigorifer ose frigorifer për ta mbajtur të freskët më gjatë. Mielli integral zgjat deri në tetë muaj në frigorifer dhe deri në një vit në frigorifer. “Mielli i grurit integral do të prishet më shpejt se mielli i bardhë,” tha Maples. “Nuk ndikon në sigurinë e ushqimit, por ndikon në cilësinë dhe shijen.”

Related Articles

Back to top button