Ilaçe dhe ushqime që nuk duhet t’i kombinoni kurrë
Disa ushqime dhe pije, si dhe koha e kombinimit të konsumit të tyre me një lloj ilaçi të caktuar, mund të shkaktojnë komplikime të shumta.
A keni menduar ndonjëherë nëse dieta juaj ndryshon efektivitetin e ilaçeve? Nëse po, keni të drejtë, sepse pirja e ilaçit me një pije të nxehtë për shembull mund të ndryshojë mënyrën e funksionimit të ilaçit dhe mund të rrezikojë shëndetin tuaj. Gjithashtu, disa ilaçe dhe efektet e tyre mund të ndikohen nga ushqimi që hani gjatë asaj periudhe dhe të gjitha informacionet e rëndësishme për këtë ju presin më poshtë.
Llojet e ushqimit dhe ndërveprimet e barnave
“Ndërveprimet ushqim-drogë zakonisht ndodhin përmes tre llojeve të ndryshme mekanizmash”, thotë Dr. Ronald Strahm, drejtor i Qendrës për Shëndetin dhe Mjekësinë në Nju Jork.
Ai shton se ushqimi mund të rrisë shkallën ose shkallën e përthithjes së barit, të ulë shkallën ose shkallën e përthithjes ose të ketë një efekt të drejtpërdrejtë farmakologjik.
Antibiotikët / ushqimet e tharta dhe produktet e qumështit
Ushqimet acidike dhe pijet me kafeinë mund të zvogëlojnë efektivitetin e antibiotikëve si penicilina.
Nëse jeni duke marrë penicilinë, konsumoni ushqime acidike, duke përfshirë mishin, shpendët, kafenë, shurupin e misrit dhe sheqerin, një orë para ose dy orë pas marrjes së ilaçit.
Kinolonet, një klasë e antibiotikëve duke përfshirë ciprofloxacin, levofloxacin dhe të tjerë, mund të merren me stomakun bosh ose me ushqim.
Megjithatë, konsumimi i njëkohshëm i produkteve të qumështit zvogëlon efektivitetin e tyre. Prisni dy orë para dhe pas marrjes së këtyre antibiotikëve nëse dëshironi të hani produkte qumështi.
Antidepresantë / djathë, salcë soje
Hiqni dorë nga djathi nëse merrni frenues të monoamine oksidazës. Këto barna përdoren për të trajtuar depresionin dhe çrregullimet e ankthit dhe mund të reagojnë ndaj ushqimeve të pasura me tiraminë, e cila gjendet në djathrat e pjekur.
Përzierja e frenuesve të monoamine oksidazës me ushqime që përmbajnë tiraminë, si djathi ose ushqimet e fermentuara dhe acidike, mund të rrisë presionin e gjakut në nivele të rrezikshme.
Ushqime të tjera të pasura me tyraminë përfshijnë salcën e sojës, tofu, miso, fasule fava, lakër turshi, alkool, avokado, banane, ekstrakte maja dhe rrush të thatë.
Antikoagulantë / vaj peshku, spinaq
Antikoagulantët si warfarin parandalojnë formimin e mpiksjes së gjakut. Disa ushqime ulin efektivitetin e tyre, ndërsa të tjera zgjasin kohën e koagulimit dhe rrisin rrezikun e gjakderdhjes.
“Vaji i peshkut, për shembull, është i shëndetshëm për zemrën, por është gjithashtu një agjent i butë kundër mpiksjes”, thotë David G. Edelson, profesor i mjekësisë klinike në Kolegjin e Mjekësisë Albert Einstein në Nju Jork.
Nga ana tjetër, perimet me gjethe jeshile të errët dhe ushqime të tjera që përmbajnë vitaminë K mund të rrisin koagulimin, kështu që kufizoni ose shmangni spinaqin, brokolin, lakër jeshile dhe zarzavate.
Statina / lëng grejpfruti dhe portokalli
Hani manaferrat ose fruta të tjera në vend të grejpfrutit të mëngjesit nëse jeni duke marrë ilaçe për uljen e kolesterolit të quajtura statina.
Pirja e lëngut të grejpfrutit në të njëjtën kohë me marrjen e statinave çon në akumulimin e ilaçit në trup. Grejpfruti ngadalëson zbërthimin e ilaçit, duke çuar në nivele më të larta dhe probleme të ndryshme shëndetësore.
Portokalli mund të ketë një efekt të ngjashëm. Mund të ndodhë dëmtim i mëlçisë dhe, në raste të rralla, dëmtime serioze të veshkave dhe muskujve.
Frenuesit ACE / zëvendësues të kripës
Nëse jeni duke marrë frenues të enzimës konvertuese të angiotenzinës për të ulur presionin e gjakut, mund t’ju duhet gjithashtu të përdorni kripërat e kaliumit si zëvendësues të natriumit. Problemi është se frenuesit ACE gjithashtu bëjnë që trupi të mbajë kaliumin. Kjo krijon nivele të larta të kaliumit që potencialisht mund të çojë në aritmi kardiake.
Çdo drogë/alkool
Alkooli është një nga gjërat më të këqija që mund të kombinoni me ilaçe në shumë mënyra. Ilaçet antifungale reagojnë dhunshëm me alkoolin. Ky kombinim mund të shkaktojë të përziera, ngërçe në stomak, dhimbje koke dhe skuqje. Për shumicën e barnave është mirë që të përmbaheni nga alkooli, por edhe nga konsumimi i barnave të ndryshme.