Këta njerëz nuk duhet të hanë kurrë portokall: Hidhini menjëherë ato
Është e vështirë të numërosh të mirat e tij, por ndër më të rëndësishmet duhet theksuar me siguri se me shumë pak kalori përmban shumë vitamina, minerale dhe antioksidantë.
Ndër vitaminat më të rëndësishmet janë vitaminat C, E, B, si dhe provitamina A dhe nga mineralet kalciumi, e ndjekur nga magnezi, fosfori dhe kaliumi.
Ai stimulon punën e zorrëve, ka një efekt të dyfishtë pozitiv në gjak dhe enët e gjakut. Së pari, duke ulur nivelin e kolesterolit të keq dhe së dyti, duke ulur trashjen e enëve të gjakut.
Ka një efekt të dobishëm si për flokët ashtu edhe për thonjtë, ndaj do të ishte mirë të hani të paktën një portokall çdo ditë. Është gjithashtu i pasur me sheqer, i cili i siguron trupit energji. Portokalli është i mirë për t’u marrë në çdo formë, i plotë ose si lëng, por i plotë është akoma më i mirë, kryesisht për shkak të fibrave që përmban në një sasi të konsiderueshme. Megjithatë, kur ajo përpunohet termikisht dhe përpunohet, për shembull, në marmelatë, humbasin vetitë medicinale të vitaminës C, e cila, siç dihet, i përket vitaminave të qëndrueshme ndaj nxehtësisë.
Ka një efekt të dobishëm si për flokët ashtu edhe për thonjtë, ndaj do të ishte mirë të hani të paktën një portokall çdo ditë. Është gjithashtu i pasur me sheqer, i cili i siguron trupit energji.
Një portokall është i mirë për t’u marrë në çdo formë, i plotë ose si lëng, por i plotë është akoma më i mirë, kryesisht për shkak të fibrave që përmban në një sasi të mjaftueshme. Megjithatë, kur përpunohet termikisht dhe përpunohet, për shembull, në marmelatë, vetitë medicinale të vitaminës C, e cila njihet si një vitaminë e qëndrueshme ndaj nxehtësisë, humbasin. Për njerëzit e ndjeshëm, ky frut mund të shkaktojë probleme, ndaj duhet kufizuar marrja e tij. Portokallet nuk duhet t’u jepen fëmijëve nën një vjeç, sepse acidi prej tyre mund të shkaktojë një skuqje shumë të pakëndshme, madje edhe të dhimbshme tek foshnjat. Nga rruga, portokallet vijnë nga Kina dhe India. Një pemë mund të japë fryte deri në njëqind vjet dhe të jetojë deri në 500 vjet. Frutat piqen në dimër, më saktë nga janari deri në mars. Biskota Jaffa, në të cilën vendoset portokalli i grirë, e ka marrë emrin nga një lloj i veçantë portokalli i quajtur jaffa. Jeton në Izrael dhe piqet në pranverë. Në vendin tonë është zakon që të qërohet portokalli dhe në disa vende, për shembull në Nepal, hahet lëvozhga.