Ky frut do të zvogëlojë oreksin tuaj: I pasur me yndyrna të shëndetshme, vitamina dhe minerale
Nga perimet e thekura deri te ëmbëlsirat dhe smoothie-t, avokadot janë bërë pjesë thelbësore e çdo menuje serioze dhe moderne. Por a e dini se cilat janë përfitimet më të mëdha ushqyese të tij dhe si ta dozoni atë?
Popullariteti i avokados qëndron në strukturën e tij të pasur, kremoze dhe aromën e butë. Ka dhjetëra lloje të avokadove, madhësive, ngjyrave dhe teksturave të ndryshme. I gjithë breshëri vjen nga klimat tropikale dhe, kur korret, mishi zbutet në një strukturë me gjalpë, duke e bërë atë ideal për salca, spërkatje, ëmbëlsira ose smoothie.
Përfitimet shëndetësore të avokados janë si më poshtë:
Avokado është e pasur me vlera ushqyese
Avokadot janë të pasura me lëndë ushqyese, kështu që vetëm gjysma e frutave llogaritet në marrjen e rekomanduar prej pesë porcionesh frutash në ditë.
Është një burim i shkëlqyer i yndyrave të pangopura dhe vitaminës E dhe është një burim i mirë i folatit.
Ai gjithashtu përmban më shumë fibra të tretshme se frutat e tjera dhe një sërë mineralesh të dobishme duke përfshirë hekurin, bakrin dhe kaliumin. Ndikon në shëndetin e zemrës
Avokadot janë të pasura me yndyrë, 60 për qind e të cilave janë yndyra të pangopura, të cilat studimet tregojnë se ndihmon në mbrojtjen kundër sëmundjeve të zemrës dhe ul presionin e gjakut.
Kaliumi, acidi folik dhe fibrat, me të cilat janë të pasura avokadot, kanë një efekt të dobishëm në zemrën dhe sistemin kardiovaskular.
Mund të ndihmojë në uljen e kolesterolit
Vajrat e avokados përfshijnë acide oleike dhe linoleike, yndyrna të pangopura që rekomandohen si pjesë e një diete të ekuilibruar për të ndihmuar në kontrollin e kolesterolit.
Mund të rregullojë oreksin
Nuk ka dyshim se përmbajtja kalorike e avokados është më e lartë se frutat dhe perimet e tjera. Megjithatë, hulumtimet interesante kanë treguar se përmbajtja e yndyrës dhe fibrave në avokado çon në ndjenjën e ngopjes, e cila ndihmon në rregullimin e oreksit.
Mbron shëndetin e syve
Përveç të gjitha këtyre përfitimeve, avokadot janë një burim i pasur i vitaminës E mbrojtëse, si dhe karotenave, duke përfshirë luteinën dhe zeaksantinën, të cilat mendohet se ndihmojnë në ruajtjen e shëndetit të syve.
A është e shëndetshme avokado në tost?
Avokado mbi bukë të thekur është një zgjedhje mjaft e shëndetshme në krahasim me artikujt e tjerë të menusë, si petullat e ëmbla. Saktësisht sa e shëndetshme është ajo varet nga buka që zgjidhni dhe nga mbushjet e tjera.
“Zgjidhni salmon të tymosur ose një vezë të zier për të rritur yndyrnat e mira në vaktin tuaj. Për bukë, zgjidhni diçka me fara, miell integral ose thekër në vend të bukës së bardhë, e cila do të shkaktojë një rritje të sheqerit në gjak”, thotë dietologia Joe Levine.
Është gjithashtu e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm për ndikimin mjedisor të ngrënies së avokados, jo vetëm për shkak të transportit nëpër botë, por edhe për shkak të sasisë së ujit të përdorur për rritjen e tyre.
Si për shëndetin tuaj ashtu edhe për shëndetin e planetit, është e rëndësishme të hani një shumëllojshmëri të gjerë frutash dhe perimesh dhe të përpiqeni të blini lokale kudo që të mundeni, raporton City Magazine.
Alergji dhe avokado
Disa njerëz të ndjeshëm mund të përjetojnë një alergji ndaj avokados. Kjo përfshin një alergji orale që mund të shkaktohet nga një reagim i kryqëzuar ndaj polenit të thuprës. Një reaksion alergjik më pak i zakonshëm mund të ndodhë nëse keni një alergji ndaj lateksit.
Avokado, së bashku me fruta të tilla si mollë, pjeshkë, mjedër dhe boronica, përmbajnë kimikate natyrale të quajtura salicilate. Disa njerëz janë të ndjeshëm ndaj këtyre komponimeve dhe mund të përjetojnë një reaksion alergjik duke përfshirë skuqjen e lëkurës dhe ënjtjen.
Përfitimet ushqyese të avokados
Një pjesë prej 80 g avokado përmban:
– 152 kcal/627 KJ
– 1.5 g proteina
– 15.6 g yndyrë
– 1.5 g karbohidrate
– 3,6 g fibra
– 360 mg kalium
– 2,56 mg vitaminë E