Mos hani sallata ndërsa merrni antibiotikë: Shkencëtarët kanë gjetur njohuri të reja
Studiuesit në Universitetin e Nottingham pohojnë se ngrënia e sallatës gjatë marrjes së antibiotikëve rrit rrezikun e zhvillimit të superbaktereve rezistente ndaj ilaçeve. Mjekët duhet t’i këshillojnë pacientët që të shmangin sallatat dhe perimet e papërpunuara kur marrin antibiotikë, thonë shkencëtarët.
Siç deklaruan ata në një studim të publikuar së fundmi, bakteret me gjene rezistente ndaj antibiotikëve mund të zhvillohen në fruta dhe perime të papërpunuara, veçanërisht perime me rrënjë si rrepka dhe karota, dhe në sallatat e gatshme nga supermarketet, raporton British Times. Shtohet se ka një mundësi më të madhe që bakteret të mbeten në trupin e njeriut kur një sallatë e tillë hahet gjatë marrjes së antibiotikëve.
Më tej thuhet se rezistenca antimikrobike, ku barnat ekzistuese si antibiotikët nuk janë më efektive kundër baktereve dhe patogjenëve të tjerë, është një problem shëndetësor global në rritje, përgjegjës për më shumë se një milion vdekje në mbarë botën çdo vit.
Autori kryesor i studimit Dov Steckel thotë se kur merrni antibiotikë, jeni më të ndjeshëm ndaj zhvillimit të problemeve afatgjata nga bakteret rezistente ndaj ilaçeve në ushqim.
“Nëse hani diçka që ka baktere që përmbajnë disa gjene rezistente ndaj ilaçeve, dhe ju ndodh që të merrni antibiotikë, atëherë ato rezistenca mund të krijohen në ekosistemin tuaj të zorrëve. Kështu që herën tjetër që të keni nevojë për antibiotikë, ata mund të mos funksionojnë aq efektivisht. ”, tha ai.
Sipas tij, ushqimi duhet të gatuhet siç duhet dhe si shembull përmend Gjermaninë, ku në vitin 2011 pati një shpërthim të Escherichia coli me 31 vdekje, të lidhura me filizat e fasules. “Cilësia e ujit të ujitjes është shumë e rëndësishme, sepse sa më shumë baktere në ujë, aq më i madh mund të jetë problemi.