Ushqime të pasura me kolagjen për një pamje rinore! Domatja shtrëngon lëkurën
Nëse ju pëlqejnë domatet, hani ato në sasi të mëdha – ato janë të pasura me likopen, i cili jo vetëm që mbron lëkurën nga rrezet UV, por gjithashtu ndihmon në sintezën e kolagjenit…
Me kalimin e viteve, lëkura e fytyrës plaket sepse kolagjeni, i cili është përgjegjës për një pamje rinore, funksionon më ngadalë. Kjo proteinë është përbërësi kryesor i shumë produkteve kozmetike për kujdesin e lëkurës së pjekur, por është e pranishme edhe në shumë ushqime. Nëse dëshironi të reduktoni rrudhat dhe të ruani elasticitetin e lëkurës, shikoni se cilat ushqime të pasura me kolagjen duhet të përfshini në menunë tuaj ditore.
Supë me mish viçi dhe salmon
Supa e viçit përmban proteina bioaktive që stimulon prodhimin e kolagjenit në trup. Kjo supë është e pasur me kolagjen të tipit 1, i cili është më së shumti i pranishëm në lëkurë.
Salmoni është i pasur me zink dhe minerale, gjithashtu thelbësore për prodhimin e kolagjenit. Acidet yndyrore omega 3 ushqejnë lëkurën dhe e bëjnë atë më të hidratuar, gjë që kontribuon në elasticitetin dhe qëndrueshmërinë e saj.
Perime jeshile dhe fruta agrume
Perimet me gjethe jeshile janë të pasura me klorofil, i cili ngadalëson reduktimin e kolagjenit në trup, ndaj prania e tij në dietë është shumë e rëndësishme kur bëhet fjalë për ngadalësimin e procesit të plakjes. Klorofili mbron lëkurën nga rrezatimi UV, si dhe nga radikalet e lira, të cilat janë të dëmshme për pamjen e saj rinore.
Me agrumet, theksi vihet tek vitamina C, e cila ndihmon aminoacidet të prodhojnë prolinën, e cila është një substancë nga e cila varet prodhimi i kolagjenit.
Domate dhe manaferrat
Nëse ju pëlqejnë domatet, hani ato në sasi të mëdha – ato janë të pasura me likopen, i cili jo vetëm që mbron lëkurën nga rrezet UV, por gjithashtu ndihmon në sintezën e kolagjenit.
Mjedrat, manaferrat, boronicat parandalojnë prishjen e kolagjenit për shkak të efekteve të rrezatimit të dëmshëm UV.
Farat e kungullit dhe Chia
Farat e kungullit janë të pasura me zink, i cili stimulon prodhimin e kolagjenit në trup. Rekomandohet të konsumoni dy lugë fara të pastruara në ditë.
E njëjta gjë vlen edhe për farat e qiqrave.