E hedhim në plehra pa dyshuar se është më e shëndetshme se hudhra: Mbron zemrën dhe ul kolesterolin
Hudhra dhe eliksiri i kefirit janë shëndeti dhe vitaliteti i njëqindvjeçarëve nga Kaukazi. Megjithatë, shumica prej nesh e hedhin hudhrën e pastruar të njeriut në plehra pa e kuptuar se po hedhim shumë veti të dobishme.
Lëkura e hudhrës është e pasur me fenilpropanoide, të cilat janë të mbushura me antioksidantë. Prandaj është i shkëlqyer për imunitetin dhe ka veti antikancerogjene. Shumë ekspertë pajtohen se lëkura e kësaj perime ka substanca më të vlefshme se vetë hudhra, e cila njihet për vetitë e saj kuruese.
Lëvorja ka një bollëk flavonoidesh bimore që ulin presionin e gjakut dhe akumulimin e pllakave në arterie, si dhe fibra që ndihmojnë në rregullimin e tretjes. Të gjithë këta përbërës janë të shkëlqyer për shëndetin e zemrës, uljen e kolesterolit dhe shumë sëmundje të tjera.
Si të përdorni
Lëkura e hudhrës mund të përdoret si shtesë në supa. Thjesht shtoni në të gjithë përbërësit e supës dhe lëkurat e hudhrës që do t’i hiqni kur t’i shtrydhni. Një lugë çaji deri në dy është e mjaftueshme. Mund të shtoni më shumë, nëse ju pëlqen shija e tij.
Thjesht mund të zieni lëkurat e hudhrës dhe 10 minuta pasi uji të vlojë, kullojeni dhe këtë lëng përdorni më vonë për rizoto ose lloje të ndryshme salcash. Ato mund të përdoren edhe për një çaj shumë të shëndetshëm, sidomos kur jeni të ftohur.
Për shkak të bollëkut të substancave të dobishme, ekspertët këshillojnë që hudhra të përdoret sa më shumë në dietë pa e qëruar, me faktin se ju hiqni shtresat e para që janë të ndotura dhe në këtë mënyrë hudhrat e papastra i shtoni perimeve dhe mishit gjatë pjekjes.
Lëkurat e hudhrës mund të ruhen në frigorifer. Hiqni shtresën e jashtme, e cila zakonisht është e ndotur, hidheni dhe mblidhni lëvozhgën e brendshme, paketoni dhe vendoseni në ngrirje.
Një nga mënyrat e mira për ta ruajtur është të mbështillni të gjithë kokën e hudhrës në lëvozhgën e saj me letër alumini dhe ta piqni në furrë për 40 minuta në 180 gradë.