Ky ushqim zvogëlon nevojën për insulinë dhe diabetikët mund ta hanë atë për një kohë të pacaktuar
Konsumimi i rregullt i thjerrëzave ul rrezikun e sëmundjeve kronike si diabeti, obeziteti dhe sëmundjet e zemrës.
Kjo falë përmbajtjes së tyre të pasur të përbërjeve mbrojtëse bimore të quajtura fenolike – thjerrëzat janë ndër bishtajoret më të renditura për përmbajtjen e fenolit. Prandaj, nuk është për t’u habitur që thjerrëzat mund të mburren me efekte antioksiduese, antibakteriale, antivirale dhe anti-inflamatore.
Thjerrëzat janë fara të ngrënshme nga familja e bishtajoreve dhe vijnë në një larmi ngjyrash duke përfshirë të kuqe, jeshile, kafe, të verdhë dhe të zezë. Ashtu si anëtarët e tjerë të familjes së bishtajoreve, ato rriten në bishtaja.
Kjo bishtajore është e pasur me fibra, folate dhe kalium, duke e bërë atë një zgjedhje të shkëlqyer për zemrën dhe për kontrollin e presionit të gjakut dhe kolesterolit. Ato janë gjithashtu një burim energjie i hekurit dhe vitaminës B1 që ndihmojnë në ruajtjen e një ritmi të qëndrueshëm të zemrës.
Konsumimi i rregullt i thjerrëzave ul rrezikun e sëmundjeve kronike si diabeti, obeziteti dhe sëmundjet e zemrës. Kjo falë përmbajtjes së tyre të pasur të përbërjeve mbrojtëse bimore të quajtura fenolike – thjerrëzat janë ndër bishtajoret më të renditura për përmbajtjen e fenolit. Prandaj, nuk është për t’u habitur që thjerrëzat mund të mburren me efekte antioksiduese, antibakteriale, antivirale dhe anti-inflamatore.
Përmirëson punën e sistemit tretës
Thjerrëzat janë veçanërisht të pasura me fibra probiotike që stimulojnë funksionin e tretjes dhe “stimulojnë” bakteret e dobishme të zorrëve që janë kaq të rëndësishme për shëndetin tonë. Një dietë e pasur me fibra është e lidhur me përfitime të shumta shëndetësore.
Një zëvendësues i shkëlqyer i mishit të kuq
Thjerrëzat janë një burim i pasur proteinash, duke i bërë ato një alternativë të shkëlqyer për mishin ose peshkun. Rreth një e treta e kalorive në thjerrëza vijnë nga proteinat, duke i bërë thjerrëzat të tretat më të larta në proteina, për nga pesha, nga çdo bishtajore apo arrë. Ashtu si bishtajoret e tjera, thjerrëzat janë të ulëta në disa aminoacide thelbësore, përkatësisht metioninë dhe cisteinë. Kjo zgjidhet lehtësisht duke kombinuar thjerrëzat me drithëra si orizi apo gruri.
A është lente e sigurt për të gjithë?
Për shumicën e njerëzve, thjerrëzat janë një shtesë e shëndetshme për një dietë të ekuilibruar. Megjithatë, vlen të theksohet se, ashtu si bishtajoret e tjera, thjerrëzat përmbajnë komponime natyrale, që zakonisht quhen “anti-ushqyes”. Këto përfshijnë acidin fitik, i cili lidhet me lëndë ushqyese si hekuri dhe zinku, duke i bërë mineralet më të vështira për t’u absorbuar. Përmbajtja e acidit fitik të thjerrëzave është në fakt më e ulët se misri, gruri dhe soja. Për më tepër, këto antinutrientë mund të reduktohen duke njomur dhe gatuar.
Alergjia ndaj thjerrëzave është raportuar në disa pjesë të Evropës, veçanërisht në Spanjë, ku thuhet se është më e zakonshme se alergjia ndaj kikirikut. Kjo mendohet se lidhet me faktin se thjerrëzat zakonisht përdoren si ushqim për të hequr gjirin në Spanjë. Nëse keni alergji nga fasulet dhe bizelet, ka më shumë gjasa të përjetoni një alergji nga thjerrëzat.
Mos kërkoni në google për sëmundjet, raportoni ndonjë ndryshim apo problem shëndetësor tek mjeku juaj dhe konsultohuni për trajtimin dhe terapinë.