Si ndikon në shëndetin tonë peshku që është shpesh në pjatën tonë
Merluci konsumohet shpesh , por duhet ta përfshijmë më shpesh në menytë tona ditore – është i pasur me minerale dhe vitamina dhe është i shkëlqyeshëm për njerëzit që duan të humbin peshë.
Është e përballueshme, një kilogram i blertë i ngrirë kushton rreth 500 dinarë dhe përgatitet lehtë – me pak kripë, vaj ulliri dhe perime, ne kemi një vakt të shëndetshëm dhe të ekuilibruar në një kohë të shkurtër.
Ky peshk deti është jashtëzakonisht i popullarizuar në të gjithë botën – si për shkak të shijes së tij të butë, mishi i të cilit ndahet lehtësisht nga kockat, ashtu edhe për shkak të përmbajtjes së lartë të proteinave dhe vlerës së ulët kalorike.
Një aleat në kujdesin e flokëve dhe lëkurës
Merluci mund të ndihmojë në normalizimin e hipertensionit, forcimin e enëve të gjakut dhe punën e muskujve të zemrës. Konsumimi i rregullt i tij përmirëson ndjeshëm pamjen e flokëve, thonjve, lëkurës dhe mukozave. Acidi folik, i cili mund të gjendet edhe në filetot e këtij peshku, stimulon aktivitetin e trurit.
Vitaminat e grupit B, të gjetura në mishin e merlucit, normalizojnë punën e sistemit nervor, zvogëlojnë efektin shkatërrues të stresit në trup dhe përmirësojnë gjumin. Vitaminat A, E dhe antioksidantë të tjerë neutralizojnë efektet e dëmshme të radikaleve të lira, ngadalësojnë plakjen e indeve dhe minimizojnë rrezikun e zhvillimit të kancerit.
E shkëlqyeshme për humbje peshe, e pasur me selen dhe magnez
Në një porcion prej 100 gramësh, merluci përmban vetëm 90 kalori, gjë që e bën atë një ushqim ideal për njerëzit që duan të humbin peshë. Për krahasim, një copë mish derri me atë peshë ka rreth 260 kalori. Është një burim i mirë i selenit – ky mikronutrient është jetik për një sistem të fortë imunitar.
Është gjithashtu i pasur me magnez, i cili luan një rol të rëndësishëm në funksionimin e duhur të muskujve dhe nervave. Gjithashtu, një porcion prej 100 gramësh të blertit siguron rreth 18 gram proteina, që është rreth 15 për qind e vlerës së rekomanduar ditore.
I shpërndarë gjerësisht, gjendet edhe në Adriatik
Merluci ka një trup të zgjatur, me një kokë të madhe dhe një gojë të madhe. Meshkujt janë pak më të hollë dhe më të zgjatur se femrat. Jeton në thellësi të detit, gjendet në Atlantik, por edhe në të gjithë Mesdheun, duke përfshirë edhe detin Adriatik.
Mishi i tij është i bardhë, i butë dhe lëng dhe i lehtë për t’u tretur. Konsiderohet si një ushqim i përballueshëm dhe tek ne, një kilogram merluci i ngrirë kushton rreth 500 dinarë.
Merluci është perfekt në çdo pjatë ku peshku është përbërësi kryesor. Në vendin tonë zakonisht hahet i skuqur ose i pjekur, por duhet t’i kushtoni vëmendje recetave më të shëndetshme dhe më ushqyese.
Merluci me perime
Komponentët:
6 fileto hak
2 te medha kromi
2 karota
1 qepë
2 thelpinj hudhre
gjysmë koke lulelakër
vaj ulliri, kripë
erëza sipas dëshirës
Përgatitja:
Vendosni perimet e prera hollë në një tepsi ose enë rezistente ndaj zjarrit, i rregulloni, shtoni vaj dhe në fund peshkun. Mbulojini me leter dhe piqini ne furre te parangrohur ne 180 grade per rreth 45 minuta, ose derisa perimet te zbuten.
Në cilat raste blerja është e dëmshme?
Mishi i merlucit mund të shkaktojë reaksione alergjike në formën e skuqjes së lëkurës, kruajtjes ose shokut anafilaktik. Prandaj, te njerëzit që janë diagnostikuar më parë me intolerancë ndaj peshkut ose ushqimeve të detit, blerja duhet të përjashtohet plotësisht nga dieta.
Merluci i skuqur në sasi të mëdha nuk është i mirë, sepse çon në obezitet. Konsumimi i shpeshtë i këtij peshku çon në kapsllëk kronik.