Ja pse nuk duhet ta ngrohni kurrë spinaqin
Spinaqi është një nga ato ushqime tepër të shëndetshme që ne e përbuznim kur ishim fëmijë dhe ishim të detyruar gjithmonë ta hanim. Nëse nuk do të ishte për Popeye, ne mund ta kishim provuar kurrë, por tani si njerëz të pjekur, jemi shumë të vetëdijshëm për avantazhet dhe përfitimet që ka kjo perime.
Spinaqi përmban sasi të mëdha të vitaminave dhe mineraleve, si acid folik, vitaminë A, B, C, E, hekur, mangan dhe kalium. Gjithashtu përmban luteinë dhe zeaksantinë, prandaj është një luftëtar i shkëlqyer në luftën kundër viruseve dhe infeksioneve. Kjo perime është e lehtë për t’u përgatitur dhe është një pjatë e shkëlqyer me mish dhe një burim tjetër proteinash, sepse është e lehtë për t’u tretur dhe sepse përmirëson shijen e mishit.
Megjithatë, shumë njerëz nuk e dinë që spinaqi nuk duhet të ngrohet. Kur spinaqi nxehet, nitratet që gjenden në spinaq kthehen në nitrite, të cilat më tej kthehen në nitrozamina, të cilat mund të jenë shumë të dëmshme dhe madje edhe kancerogjene për sistemin e njeriut. Prandaj spinaqi nuk zihet kurrë gjatë dhe mjafton vetëm ta ziejmë për disa minuta në ujë të vluar. Gatimi i parë i spinaqit nuk do të rezultojë në një grumbullim të madh të nitrozaminave, por çdo rinxehje e mëvonshme do ta rrisë atë përqendrim. Prandaj, hani gjithmonë spinaq të ftohtë pas gatimit dhe do të arrini të qëndroni të shëndetshëm dhe të përdorni të gjithë përbërësit e dobishëm të kësaj perime të mahnitshme.