Të gjithë e kemi këtë erëz në shtëpi, por nuk e dimë që shkrin dhjamin e barkut
Nutricionistja amerikane Kimberly Booker zbuloi se cilat dy erëza mund të ndihmojnë në luftimin e dhjamit në bark, por edhe me inflamacionin kronik.
Erëzat janë pjesë përbërëse e traditave të kuzhinës në mbarë botën, ato u japin shije, aromë dhe ngjyrë pjatave të ndryshme.
Përtej tërheqjes së tyre të kuzhinës, shumë erëza gjithashtu mburren me përfitime të mundshme shëndetësore, duke përfshirë aftësinë e tyre për të ndihmuar në menaxhimin e peshës dhe për të reduktuar inflamacionin kronik. Disa erëza kanë veti që mund të ndihmojnë në shkrirjen e yndyrës së barkut dhe lehtësimin e inflamacionit kronik.
Nutricionistja amerikane Kimberly Booker zbuloi për SheFinds.com se shafrani i Indisë dhe piperi i zi janë disa opsione erëzash që mund të ndihmojnë në “shkrirjen” e stomakut duke reduktuar inflamacionin.
Shafran i Indisë
Shafrani i Indisë ka marrë shumë vëmendje për përfitimet e tij të mundshme shëndetësore, veçanërisht në reduktimin e inflamacionit kronik. Përbërësi aktiv i shafranit të Indisë, kurkumina, është i njohur për vetitë e tij të fuqishme anti-inflamatore dhe antioksiduese. Përveç kësaj, kurkumina është studiuar për rolin e saj të mundshëm në mbështetjen e humbjes së peshës dhe reduktimin e yndyrës së barkut.
“Trafrani i Indisë përmban një përbërës aktiv të quajtur kurkumin, i cili ka veti anti-inflamatore. Duke reduktuar inflamacionin, ai mund të mbështesë humbjen e peshës, duke përfshirë yndyrën e barkut. Kurkumini gjithashtu mund të ndihmojë në përmirësimin e ndjeshmërisë ndaj insulinës duke ndikuar në mënyrën se si trupi ruan yndyrën”, thotë dietologu Booker. .
Sa i përket rolit të tij në inflamacionin kronik, ajo vëren se “kurkumina në shafran i Indisë vepron si një antioksidant i fuqishëm, duke neutralizuar radikalet e lira që kontribuojnë në inflamacion”.
Piper i zi
Piperi i zi nuk është vetëm një element kryesor i zakonshëm i kuzhinës, por edhe një erëz që mund të ndihmojë në reduktimin e inflamacionit kronik dhe potencialisht në uljen e yndyrës në bark.
“Piperina, elementi aktiv në piperin e zi, lidhet me përmirësime të mundshme në metabolizmin e yndyrës. Mund të përmirësojë përthithjen e lëndëve të tjera ushqyese, përfshirë ato që mbështesin humbjen e peshës”, thekson dietologia.
Sa i përket lidhjes së saj me reduktimin e inflamacionit kronik, Kimberly Booker thekson se “piperina shfaq veti anti-inflamatore, duke kontribuar në reduktimin e inflamacionit kronik”.