Skandali i tregut: “Mos e pi këtë”
Ujë në shishe plot me fekale, baktere dhe ndotës të tjerë
Siç raportohet nga Ministria Franceze e Shëndetësisë, uji i burimit i destinuar për Perrier, Vittel dhe markat e tjera kryesore Nestle përmban lëndë fekale, Escherichia coli dhe “ndotës” të tjerë dhe trajtimet aktualisht në dispozicion nuk mund të “garantojnë” se është i sigurt për t’u pirë.
Gjigandi zviceran i ushqimit është përfshirë në një skandal që nga janari kur mediat franceze zbuluan të dhëna nga një hetim qeveritar që tregoi se rreth 30 për qind e të gjithë ujit mineral të shitur në Francë iu nënshtrua një trajtimi që kishte për qëllim ekskluzivisht, siç do të thoshin bashkëqytetarët tanë. “tapmen”.
Ligji francez, bazuar në një direktivë të BE-së, ndalon një trajtim të tillë të ujit mineral, i cili duhet të jetë i cilësisë së lartë përpara shitjes. Një hetim fillestar zbuloi se për vite Nestle fshehu faktin se e trajtonte në mënyrë të paligjshme ujin e supozuar të burimit për ta shitur me çmime të larta në krahasim me ujin e rubinetit. Gjatë hetimit, u zbulua se Nestlé madje fshehu filtra përreth fabrikave kur inspektimi erdhi për një turne.
Më pas u konfirmua se markat kryesore të ujit të Nestle si Perrier dhe Vittel përdorën dritën ultravjollcë dhe karbonin aktiv për të garantuar sigurinë e ushqimit dhe informuan autoritetet franceze në vitin 2021 për këtë. Më pas kompania njoftoi se e kanë instaluar sistemin me mirëbesim, “për të garantuar sigurinë e produkteve të tyre” që sipas tyre është prioriteti i tyre.
Por me rrjedhjet e reja nga hetimi, të publikuara në LeMonde dhe France Info, historia papritmas ka marrë një ton shumë më të errët. Organi francez i sigurisë ushqimore, Anses, dhe laboratori hidrologjik Nancy dolën në një përfundim tjetër.
Ekspertët në Anses paralajmëruan se ata kanë “një nivel të pamjaftueshëm sigurie në Nestle dhe se do të garantojnë cilësinë sanitare të produkteve të gatshme, përkatësisht ujërave minerale natyrale”.
Ekspertët pohuan gjithashtu se gjetën ndotje të përhapur të ujit të burimit në lindje në rajonin Grand Est, ku mbushen dhe ambalazhohen markat Hepar, Vittel dhe Contrex, dhe në jugperëndim në rajonin Ocitania.
Uji i kontaminuar me baktere koliforme, Escherichia coli dhe enterokok
Një shënim i publikuar në media tregon kontaminim të rregullt mikrobiologjik të ujit me baktere koliforme, Escherichia coli dhe enterokok që kanë arritur nivele të larta të përqendrimit në puse në disa raste, dhe pavarësisht rregullave të qeverisë franceze që nuk tolerojnë asnjë prani të baktereve as më parë. ose pas mbushjes në shishe.
Në raport thuhet gjithashtu se është regjistruar prania e ndotësve kimikë, të ashtuquajturit “ndotës të përhershëm” që përdoren masivisht në industri së bashku me pesticidet dhe të ngjashme.
Burime nga qeveria franceze theksuan se autoritetet nuk gjetën një “rrezik shëndetësor” të lidhur me ujin në shishe. Sipas Le Monde, për të ruajtur statusin e ujit mineral, Nestlé u angazhua vitin e kaluar të tërhiqte trajtimin UV dhe filtrat që përdornin fshehurazi. Në të njëjtën kohë, qeveria franceze ra dakord të lirojë rregullat për ujin e burimeve për të lejuar Nestle të përdorë filtrimin për të vrarë çdo bakter të padëshiruar, thuhet në memon e rrjedhur.
Megjithatë, me heqjen e dy metodave të trajtimit të ujit, autoritetet shëndetësore franceze apelojnë se “janë të rezervuara për cilësinë e ujit që do të derdhet pas heqjes së dy trajtimeve, veçanërisht për praninë e viruseve (të cilat mikrofiltrimi nuk mund të asgjësojë) dhe mikrondotësit.
Ekspertët kërkojnë rritje të monitorimit të fabrikave “Nestle”: Burime të tilla nuk duhet të përdoren më
Ekspertët këshilluan “rritje të monitorimit” të fabrikës Nestle “duke pasur parasysh raportet e shumta për ndotjen me origjinë fekale”, “prania kronike e mikrondotësve” dhe “mungesa e parametrave që matin ndotjen kryesore të ujit”.
“Duke pasur parasysh të gjitha këto, burime të tilla nuk duhet të përdoren më”, përfundojnë ekspertët në raport.
Në përgjigje të raportit të publikuar në mediat franceze, kompania Nestle theksoi se vazhdojnë të prodhojnë ujë burimi në shishe në burimet Vergèze dhe Vosges, duke përdorur metoda që plotësojnë standardet strikte të përcaktuara për ujin e burimit.
Kompania këmbënguli që uji i burimit që ata shesin është në përputhje me të gjitha ligjet dhe klasifikimi i tij nuk është i diskutueshëm për shkak të “gjurmëve” të pesticideve apo ndotësve të përhershëm.