ÇAJRAT PËR IMUNITET MË TË FORTË!
Shijimi duke pirë një filxhan çaj të nxehtë është një ndjenjë e njohur prej shekujsh. Shumë kultura të lashta kanë ndërtuar këtë zakon i cili është relaksues por edhe shumë i shëndetshëm…
Ndër të tjera, çajrat luajnë një rol të rëndësishëm në forcimin e imunitetit dhe në këtë mënyrë mbrojnë nga ftohjet, inflamacionet dhe sëmundjet virale sezonale dhe nëse ende sëmureni, është e rëndësishme të pini shumë lëngje. Çajrat dhe pijet bimore të mëposhtme do t’ju ndihmojnë të trajtoni dhe parandaloni viruset.
1. Çaji i dimrit
Për përzierjen e dimrit ju nevojiten një filxhan me fara koriandër (do ta gjeni në qilar të bio), 3 feta xhenxhefili të grira (rrotula) dhe 3 gota ujë. Lani farat e koriandrit, qëroni xhenxhefilin dhe grijeni imët. Hidhni përmbajtjen me ujë dhe gatuajeni derisa uji të avullojë në një sasi të mjaftueshme për dy filxhanë çaji. Kullojeni çajin dhe shërbejeni. E pini të nxehtë, ngadalë, në gllënjka të vogla.
2. Echinacea
Vendosni një lugë të sheshtë rrënjë të thatë të copëtuar në një sherpa me 500 ml ujë dhe ziejini në zjarr të ulët për gjysmë ore. Çajin e përgatitur në këtë mënyrë pini dy deri në tre herë në ditë. Nëse nuk gjeni çaj nga rrënja e echinacea, por nga pjesa mbitokësore e saj, derdhni një lugë gjelle gjethe dhe lule të thara me 2 dcl ujë të vluar, mbulojeni dhe lëreni të qëndrojë për gjysmë ore dhe më pas kullojeni. Pini 2 dcl çaj pa sheqer tre herë në ditë. Përndryshe, ju mund të merrni tinktura të gatshme të echinacea.
3. Xhenxhefil
Çaji me xhenxhefil, i cili pihet dy herë në ditë, është i shkëlqyer për gripin dhe ftohjen. Lëreni gjysmë luge çaji xhenxhefil të grirë hollë në një gotë me ujë të nxehtë për dhjetë minuta. Ky çaj gjithashtu forcon sistemin imunitar.
4. Dafina
Dafina ka një efekt antiseptik dhe është i mirë si një ekspektorant. Gatuani tre gjethe dafine të grira të thata në dy decilitër e gjysmë ujë për 10 minuta. Lëreni të qëndrojë (i mbuluar) për 10 minuta. Kullojeni, shtoni një lugë gjelle lëng limoni dhe dy lugë çaji mjaltë. Për gripin ose bronkitin, pini 2.5 deri në tre herë 2.5 dcl çaj.
5. Angjelika
Hidhni një lugë çaji rrënjë të tharë angjelike me tre të katërtat e një filxhani ujë dhe ngroheni gradualisht deri në valë. Hiqeni nga zjarri, lëreni të qëndrojë për pesë minuta dhe kullojeni. Ndajeni çajin e përgatitur në dy doza dhe pijeni gjatë ditës, kundër problemeve me tretjen, ftohjes, kollës dhe gripit, transmeton 24 h.
6. Bari hajduku
Bari i hajdukut është gjithashtu një bimë e shkëlqyer për gripin sezonal apo ftohjet e ndryshme sepse nxit djersitjen dhe nxjerrjen e lëndëve të dëmshme nga organizmi. Përveç kësaj, ndihmon në uljen e temperaturës së trupit dhe reduktimin e proceseve inflamatore në trup. Për përgatitjen e çajit, hidhni një deri në dy lugë çaji me jardë në një filxhan me ujë, lëreni të qëndrojë për pesë minuta dhe më pas kullojeni.
7. Qepë e kuqe
Prisni qepën e kuqe së bashku me lëkurën. Më pas vendoseni të ziejë (në gjysmë litër ujë) në zjarr të ulët derisa gjysma e lëngut të avullojë, kullojeni dhe pijeni të ngrohtë. Shija e çajit të përgatitur në këtë mënyrë është e ëmbël dhe e këndshme dhe sipas dëshirës mund të ëmbëlsohet edhe me mjaltë. Nëse shija e çajit nuk ju përshtatet, mund ta rregulloni me barëra të tjera medicinale – trumzë, sherebelë, dafina, kamomil …
8. Thirrni
Hidhni një lugë të plotë me lule të thata me dy decilitra ujë të nxehtë, lëreni të mbuluar për dhjetë minuta dhe më pas, sa më ngrohtë, pini, shkoni menjëherë në shtrat dhe mbulohuni mirë. Me dy filxhanë të nxehtë me çaj soje, mund të bëni një kurs djersitjeje që do të kurojë shumë ftohje dhe grip që në fillim. Pini pa sheqer dhe kur kolliteni shtoni një lugë çaji mjaltë. Pini një deri në dy filxhanë çaj të nxehtë tri herë në ditë.
9. Çaj pikant
Hidhni në sherpa 3 gota ujë, një shkop kanellë, 3 feta xhenxhefil të freskët, një lugë karafil, një lugë shafran i Indisë dhe një majë piper të kuq. Lëreni të gatuhet në zjarr të ulët për 10 minuta. Shtoni 1-2 lugë mjaltë, lëngun e gjysmë limoni dhe përzieni mirë. Kullojeni çajin dhe pijeni sa është i ngrohtë.
10. Çaj Masala
Për dy filxhanë çaj duhen: një grusht gjethe ose katër qese çaj të zi, 2 gota qumësht të përzier me një gotë ujë, 3 lugë çaji sheqer, një shkop kanelle, një lugë kardamom, 5-7 karafil, një copë xhenxhefil, pesë kokrra piper dhe një anise yll (ose gjysmë luge çaji anise të thjeshtë).
Kur përzierja e ujit dhe qumështit të vlojë, shtoni çajin dhe erëzat. Gatuani në zjarr të ulët për pesë minuta të tjera, duke e përzier vazhdimisht. Nëse keni stomak më të ndjeshëm, shtoni më pak erëza dhe pini vetëm disa gllënjka. Në vend të çajit të zi, pasdite përgatisni masala nga rooibos (çaj i kuq), i cili nuk përmban tein dhe nuk pengon gjumin.