Vetëm një filxhan në ditë: Pastron mushkëritë, zvogëlon inflamacionin…
Trumza përdoret shpesh për të përmirësuar gjendjen e përgjithshme të organizmit, por edhe në gastronomi. Ka një efekt të dobishëm në stomak, qetëson kollën, lehtëson dhimbjet e kokës, dispepsi, qetëson nervat dhe ka një efekt të dobishëm në plagët, aknet, kërpudhat në këmbë. Kjo bimë ka veti të forta antiseptike, ndaj konsiderohet si një nga dezinfektuesit më të rëndësishëm natyrorë.
Vetitë e dobishme të trumzës shpjegohen nga substancat që përbëjnë përbërjen e saj. Lista është vërtet e pasur, përmban: magnez, kalium, kalcium, hekur, mangan, bakër, zink, selen, vitamina C, A dhe B, komponime fenolike dhe retinoide. Gjithashtu rekomandohet forcimi i imunitetit gjatë agjërimit.
Acidi oleik ndihmon në rregullimin e metabolizmit të lipideve, ndërsa acidi ursolik ndihmon në luftimin e humbjes së muskujve.
A mund të jetë e dëmshme trumza?
Konsumimi i moderuar i trumzës nuk do të shkaktojë dëm serioz në trup. Por nëse nuk matni, mund të vuani nga pagjumësia, ose hipoglikemia (sheqeri i ulët në gjak) kur kombinohet me alkool. Gjithashtu nuk rekomandohet përdorimi i trumzës në kombinim me medikamente të caktuara për hipertensionin.
Si të zgjidhni trumzën e duhur?
Disavantazhi i madh i kësaj bime është se mund të thithë substanca të dëmshme nga atmosfera. Prandaj, është shumë e rëndësishme se nga e merrni atë. Nëse e blini në treg, pyesni shitësin me sa më shumë detaje se ku i merr produktet që shet.
Një tjetër mundësi e shkëlqyer është të korrni trumzën tuaj. Por kjo kënaqësi nuk është e disponueshme për të gjithë, në natyrë duhet të njohësh mirë vendet, si dhe kohën e lulëzimit, të zgjedhësh fusha dhe kthjellime që janë mjaft larg autostradave të gjera.
Si përdoret trumza?
Në gatim
Trumza shkon mirë me të gjitha gatimet e mishit. Mund të shtohet në sallata dhe, natyrisht, në supa. Nuk ka doza të sakta, mbështetuni në ndjenjën tuaj të shijes dhe nuhatjes.
Në mjekësinë popullore
Për të gjithë mbi moshën tre vjeç, trumza rekomandohet për të lehtësuar problemet e frymëmarrjes. Zieni një lugë gjelle trumzë të thatë me një litër ujë të vluar dhe lëreni të ziejë pak.
Në kozmetologji
Çaji i trumzës mund të përdoret si shpëlarës i flokëve dhe tonik për fytyrën. Trumza stimulon rritjen e flokëve dhe ndihmon në luftimin e inflamacionit të lëkurës.
Stomatologji
Trumza mund të ndihmojë në luftimin e sëmundjeve të zgavrës me gojë, si stomatiti dhe gingiviti.