Mos i hidhni lëvozhgat e vezëve, ja si mund t’i përdorni ato
Lëvozhgat e vezëve mund të kenë shumë përdorime të dobishme.
Lëvozhgat e thyera të vezëve mund të përdoren në disa mënyra, edhe nëse ju kanë mbetur vetëm copa të vogla dhe mendoni se janë të padobishme. Kjo nuk është e vërtetë, edhe ato kanë një qëllim – mund t’i grini në pluhur dhe t’i përdorni për qëllime të ndryshme.
Aplikimi më i zakonshëm është në kopsht për rritjen e bimëve dhe ekspertët këshillojnë që ato të bluhen paraprakisht.
Ja çfarë duhet të bëni:
Shpëlajini butësisht copat e lëvozhgave dhe vendosini në diell që të thahen. Ruani copat e thara në një enë hermetike.
Grini copat e lëvozhgës së tharë në një pluhur, në një përpunues ushqimi, me një avan, një çekiç mishi ose thjesht me një okllai.
Përveç kësaj, ka mënyra kreative për të përdorur guaskat shumëngjyrëshe, fëmijët në kopshtin e fëmijëve mund të bëjnë kurora, bizhuteri prej tyre, por gjithsesi është më e popullarizuara t’i përdorësh ato në kopshtari.
Pasi t’i keni bluar ato, shtoni pluhurin në tokën në vazo ose shpërndajeni përreth bimëve në kopsht. Bëni të njëjtën gjë me lëvozhgat që nuk i keni copëtuar më parë – shpërndajini nëpër bimë dhe lërini të bëjnë gjënë e tyre.
Dhe ja pse lëvozhgat e vezëve janë të dobishme për rritjen e bimëve.
Bëhet fjalë për faktin se ka mbi 30 për qind kalcium dhe lëndë të tjera ushqyese.
Ai përmban magnez, fosfor, kalium dhe natrium dhe rreth 5 për qind lëndë organike, e cila është në membranë dhe mbetet në guaskë në formën e proteinave.
Ai është gjithashtu një burim i rëndësishëm i azotit dhe përmirëson shumë cilësinë e tokës.
Megjithatë, përbërësi më i rëndësishëm në lëvozhgën e vezës është kalciumi, i cili vepron si një pleh i shkëlqyer me veprim të ngadaltë.
Gjatë dekompozimit në tokë, ky mineral lirohet nga guaska, e cila ushqen bimët dhe rregullon vlerën e pH të tokës, duke ulur aciditetin e saj.