A janë mjedrat një rostiçeri e mirë për njerëzit me diabet?
Mjedrat janë ndër manaferrat më të njohura, dhe frutat e tyre të lëngshëm dhe të thartë të ëmbël ofrojnë përfitime të shumta shëndetësore. Ato janë të pasura me vitamina, minerale, fibra dhe antioksidantë, të cilët mund të ndihmojnë në luftimin e sëmundjeve të ndryshme.
Për shkak të pasurisë me vitamina dhe minerale, mjedrat konsiderohen si një superushqim
Ashtu si manaferrat e tjera, si boronicat, manaferrat dhe luleshtrydhet, të cilat janë gjithashtu të pasura me vitamina dhe lëndë ushqyese të rëndësishme, mjedrat konsiderohen si një superushqim. Shumica e manave kanë një sërë përfitimesh shëndetësore, por përbërja ushqyese e secilit lloj mund të ndryshojë. Kështu, për shembull, mjedrat janë më të pasura me vitaminë C, ndërsa boronicat përmbajnë më shumë vitaminë K.
Përfitimet më të rëndësishme të mjedrës
Parandalimi i sëmundjeve
Mjedrat përmbajnë sasi të mëdha të antioksidantëve dhe fitonutrientëve, dhe hulumtimet tregojnë se këto substanca mund të ofrojnë njëfarë mbrojtje kundër kancerit. Përveç kësaj, komponimet anti-inflamatore që gjenden tek mjedra mund të ndihmojnë në zvogëlimin e mundësive të zhvillimit të sëmundjeve të tjera. Mjedrat parandalojnë sëmundjet e zemrës, si goditjet në tru, por gjithashtu ndihmojnë në mbajtjen nën kontroll të niveleve të kolesterolit, presionit të gjakut dhe obezitetit.
Antioksidantë dhe fitonutrientë
Antioksidantët janë substanca që mund të vonojnë dëmtimin e qelizave. Fitonutrientët janë komponime të prodhuara nga bimët që kanë përfitime të shumta shëndetësore. Ndërsa fitonutrientët gjenden vetëm në ushqimet bimore, antioksidantët vijnë nga burimet bimore dhe shtazore.
Kontrolli i diabetit
Hulumtimet kanë konfirmuar se njerëzit në rrezik të diabetit që hanin mjedra reduktuan sasinë e insulinës që u nevojitej dhe kishin nivele më të ulëta të sheqerit në gjak. Mjedrat përmbajnë një mineral të quajtur mangan, i cili është thelbësor për promovimin e kockave dhe lëkurës së shëndetshme. Mangani gjithashtu ndihmon trupin të rregullojë sheqerin në gjak. Një filxhan me mjedra përmban 8 gram fibra dhe studimet kanë treguar se konsumimi i më shumë fibrave dietike mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të zhvillimit të diabetit të tipit 2.
Lëkurë e shëndetshme
Mjedrat janë të mbushura me vitaminë C, për të cilën trupi i njeriut ka nevojë për të prodhuar kolagjen, një proteinë që promovon lëkurë të shëndetshme dhe riparimin e plagëve. Kolagjeni i jep lëkurës mbështetje strukturore, elasticitet dhe hidratim. Dhe një filxhan me mjedra përmban rreth një të tretën e marrjes së rekomanduar ditore të vitaminës C.
Shëndeti i syve
Hulumtimet tregojnë se ngrënia e ushqimeve me antioksidantin zeaxanthin, që gjendet gjithashtu në mjedra, mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të zhvillimit të degjenerimit makular (një sëmundje e syve që shkakton turbullim të shikimit qendror) dhe të mbrojë kundër zhvillimit të kataraktave (zona të turbullta në thjerrëzën natyrale të pastër të syrit. )..
Tretja
Përmbajtja e lartë e fibrave dhe ujit të mjedrës mund të përmirësojë funksionimin e traktit tretës. Fibrat dihet se parandalojnë kapsllëkun dhe ofrojnë një mjedis të shëndetshëm në zorrë, dhe sipas studimeve, konsumimi i sasive më të larta të fibrave dietike mund të rrisë bakteret e mira në zorrën e një personi.
Përmirësimi i funksioneve të trurit
Studimet kanë treguar se komponimet e quajtura flavonoidë, që gjenden në mjedra, mund të përmirësojnë kujtesën, koordinimin, funksionimin dhe hapësirën e vëmendjes. Studime të tjera sugjerojnë se vitaminat C dhe E në manaferrat mund të përmirësojnë mbajtjen e kujtesës ndërsa një person plaket. Njerëzit që marrin një nivel më të lartë të këtyre vitaminave përmes dietës së tyre kanë një rrezik më të ulët të demencës.Në përgjithësi, mjedrat mbajnë të shëndetshëm sistemin neurologjik dhe trurin.
Shëndeti i zemrës
Antioksidantët në mjedra mund të ndihmojnë në reduktimin e inflamacionit që çon në sëmundje të zemrës. Mjedrat janë gjithashtu të pasura me kalium, i cili mund të mbrojë kundër presionit të lartë të gjakut. Në këtë drejtim, ekspertët rekomandojnë marrjen e rreth 4700 miligramë kalium në ditë. Fibrat e mjedrës gjithashtu mund të mbrojnë kundër presionit të lartë të gjakut, kolesterolit të lartë dhe obezitetit. Një filxhan me mjedra përmban rreth 186 mg kalium.
100 gramë mjedra përmbajnë 4,4 gramë sheqer.
Mjedrat njihen si manaferrat që lehtësojnë dhimbjet e artritit, zvogëlojnë rrezikun e zhvillimit të kancerit (stomak, mushkëri, ezofag), ndihmojnë në procesin e humbjes së peshës dhe kanë një efekt kundër plakjes.
Dhe si funksionojnë ata me diabetin?
Indeksi glicemik (GI) i mjedrës është 32, dhe ky konsiderohet një indeks i ulët. Ju kujtojmë – GI është një njësi që mat shpejtësinë me të cilën çdo ushqim që përmban karbohidrate mund të rrisë nivelin e glukozës në gjak. Mjedrat, për shembull, janë të pasura me fibra. Pra, kur hamë mjedra, ndihemi të ngopur për një kohë të gjatë. Përmbajtja e sheqerit në mjedra është shumë më e ulët se frutat e tjera, sepse 100 gramë nga kjo kokrra të kuqe përmbajnë vetëm 4,4 gramë sheqer, që do të thotë se ato rrisin më pak nivelin e glukozës në gjak.
Kur është koha më e mirë për t’u freskuar me mjedra?
Koha më e mirë për njerëzit me diabet për të konsumuar mjedra është në mbrëmje, para se të shkojnë në shtrat. Një filxhan ose rreth 125 gramë mjedër rekomandohet në ditë për diabetikët. Këto manaferra përmbajnë fruktozë, një sheqer natyral i nevojshëm për metabolizmin e insulinës, që do të thotë gjithashtu se mjedrat duhet të konsumohen me moderim. Mjedrat përmbajnë salicilate, një kimikat që gjendet natyrshëm në disa fruta. Nëse dikush është i ndjeshëm ndaj salicilateve, ai mund të zhvillojë reaksione alergjike, të tilla si inflamacion dhe skuqje të lëkurës, pas konsumimit të mjedrës.