Simptomat janë të padukshme, por mund të jenë të rrezikshme: Një dietolog zbulon gjithçka për mëlçinë e dhjamosur
Mëlçia është një organ, roli i të cilit është të përpunojë yndyrnat nga ushqimi në forma që mund të ruhen dhe përdoren në trup.
Mëlçia e dhjamosur është një çrregullim në të cilin ka një akumulim të përhapur të yndyrave neutrale (triglicerideve – një formë yndyre që përdoret për energji dhe krijimin e qelizave të reja) brenda qelizave të mëlçisë, për shkak të prishjes së dëmtimit të yndyrës. Zakonisht, si rezultat, mëlçia zmadhohet pak ose mesatarisht. Termi steatozë përdoret shpesh për këtë çrregullim të mëlçisë.
Sëmundja konsiderohet se ekziston kur yndyra e akumuluar në qelizat e mëlçisë kalon 5% të masës së këtij organi, e cila konsiderohet një vlerë normale. Kjo gjendje e mëlçisë së dhjamosur shpesh mund të tregojë ndonjë çrregullim në funksionimin e organizmit dhe nëse neglizhohet dhe nuk trajtohet, mund të konsiderohet si faktor rreziku në shfaqjen e sëmundjeve të tjera.
– Nëse shkaku zbulohet dhe hiqet, shërimi është i mundur. Shpesh mund të mos zbulohet për një kohë të gjatë. Në rastet më të rënda, mëlçia mund të zmadhohet deri në tre herë kur është e dhimbshme dhe e ndjeshme në prekje – thekson dietologet.
Trigliceridet janë një nga format e yndyrës së depozituar në trup që përdoret për të marrë energji dhe për të krijuar qeliza të reja.
“Zbërthimi i yndyrës në mëlçi mund të shqetësohet për një sërë arsyesh, gjë që çon në akumulimin e yndyrës në mëlçi. Mëlçia e dhjamosur zakonisht nuk është një gjendje e dhimbshme, kështu që mund të mos diagnostikohet për një kohë të gjatë”.
Sipas nutricionisteve, mëlçia yndyrore joalkoolike është akumulimi i yndyrës në mëlçi që nuk shkaktohet nga alkooli, dhe diagnostikohet gjithnjë e më shumë tek gratë jashtëzakonisht obeze, gratë shtatzëna ose diabetikët. Shkaqet Shkaqe të tjera të mundshme të mëlçisë së dhjamosur janë:
– masë e tepërt trupore
– Dieta e pasur me karbohidrate të thjeshta (ëmbëlsirat, ushqimet, produktet e bardha
Miell…)
– mbidoza e barnave (kortikosteroide, tetraciklina)
– kequshqyerja
– dietë e varfër me proteina
– shtatzënia
– helmimi me vitaminë A
– operacioni bypass në zorrën e hollë
– fibroza cistike
– çrregullime kongjenitale të metabolizmit të glikogjenit, galaktozës, tirozinës dhe homocistinës
– diabeti
– Sindroma Reye
– ushqyerja me infuzion afatgjatë
Simptomat e mëlçisë së dhjamosur lidhen me shkallën, kohën e shfaqjes dhe shkakun e sëmundjes. Mëlçia e dhjamosur zakonisht nuk shoqërohet me asnjë simptomë, veçanërisht nëse është një gjendje kronike.
“Nëse ekzistojnë akoma, mund të jenë: dhimbje ose ndjeshmëri nën kafazin e djathtë, ënjtje të barkut, verdhëz dhe temperaturë të ngritur të trupit, dhe nëse mëlçia e dhjamosur nuk shkaktohet nga alkoolizmi, simptomat janë të vjella, të përziera, humbje oreksi dhe dhimbje barku. Ekziston një mendim se, nëse një personi nuk e pëlqen shijen apo erën e ushqimeve dhe pjatave të ëmbla, ka problem me mëlçinë”, thonë dietologet.
Ushqimi dietik është pjesë integrale e trajtimit të pacientëve me mëlçi të dhjamosur, dieta korrekte arrin shërim më të shpejtë dhe më të plotë, ushqimi i duhur mbron mëlçinë dhe mundëson rikuperimin dhe funksionimin e duhur. Zgjedhja dhe sasia e ushqimit është e rëndësishme, duhet të zgjidhni gjithmonë ushqim cilësor, ta përgatisni siç duhet dhe ta konsumoni sipas parimeve të ushqyerjes së duhur:
Ushqimi duhet të merret në sa më shumë vakte ditore (3 vakte kryesore dhe 2-3 rostiçeri).
vaktet e përditshme duhet të jenë më të bollshme dhe me vlerë kalorike se vaktet e mbrëmjes.
Shumë të nxehta dhe shumë të ftohta, si dhe pjatat shumë pikante janë të dëmshme.
Duhet të hani ngadalë, pa nxitim. I gjithë ushqimi duhet të përtypet mirë.
Pacientët duhet të shmangin marrjen e tepërt të yndyrave shtazore në çfarëdo forme dhe gjatë përgatitjes së ushqimit duhet të kihet parasysh se është gjithmonë më mirë të zihet, zbardhet, gatuhet ose grihet ushqimi;
Konsumoni proteina me vlerë të lartë: peshk, mish të bardhë, djathë të ri, kos, perime;
Ndalohet rreptësisht përdorimi i pijeve alkoolike!
Shmangia e të gjitha produkteve të ëmbëlsirave, për shkak të përqindjes së lartë të karbohidrateve të thjeshta
hidratet, të cilat ndikojnë në funksionimin jo të duhur.
Shmangia e pijeve me gaz është gjithashtu thelbësore.