Vlerat ushqyese të mandarinës, ja cilat sëmundje shëron ky frut
Mandarina është fruti i sezonit dhe si pjesë e familjes së agrumeve përmban vlera të larta ushqyese. Me konsumimin e këtij fruti trupi ynë merr vitaminën A, B1- B2-B3, vitaminën C dhe po kështu kalcium, hekur, proteina, sheqer dhe ujë. Përveç këtyre vitaminave dhe minerale, mandarina është burim i pasur me folate dhe beta-karroten, çka i shton përfitimet shëndetësore të saj. Falë përbërësve të saj, mandarina është aleate e kockave dhe mirëfunksionimin e zemrës dhe zorrëve, ndërsa ndihmon në luftën kundër shumë sëmundjeve.
Mandarinat pa frikë mund të quhen agjentë të pastrimit të gjakut pasi ato ndihmojnë në nxjerrjen e substancave toksike dhe të padëshirueshme nga trupi, Mandarinat stimulojnë ndarjen e qelizave dhe gjenerojnë qeliza të reja.
Mandarina është e njohur edhe për tonifikimin e sistemit nervor dhe ndihmon për një qëndrim më aktiv gjatë ditës.
Mandarinat ndihmojnë në tretjen e ushqimit, mbajne ekuilibrin e drejtë midis acidit dhe qetëson të gjitha infeksionet e stomakut dhe inflamacionet.
Aleat i bukurisë
Mandarina është një burim i mirë i vitaminës A, ndaj dhe nëse vuani nga ndonjë problem i lëkurës, rekomandohet konsumimi i këtij fruti dhe aplikimi i produkteve që janë derivate të kësaj vitamine. Kur është fjala për shërimin e plagëve dhe dëmeve të tjera të lëkurës, vitamina A është e domosdoshme për këto, pasi ndihmon lëkurën të rindërtojë indet.
Vlerat ushqyese për çdo 100 gr mandarina
Ujë 81,4 g
Karbohidrate 17,6 g
Sheqer 17,6 g
Proteina 0,9 g
Yndyra 0,3 g
Kolesterol 0 g
Fibra 1,7 g
Kalium 210 mg
Hekur 0,3 mg
Kalcium 32 mg
Fosfor 19 mg
Vitaminë B1 0,08 mg
Vitaminë B2 0,07 mg
Vitaminë B3 0,3 mg
Vitaminë A 18 mg
Vitaminë C 42 mg