A do të ketë qumësht, dhe sa do të kushtojë?
Tregu i qumështit në Serbi nuk është më aq dramatik sa ishte disa javë më parë, kur raftet ishin bosh. Pas vendimit të Qeverisë së Serbisë për të shkrirë çmimin e qumështit UHT me 2,8 për qind yndyrë qumështi dhe për të zgjatur ndalimin e eksportit të qumështit deri në fund të muajit, raftet janë mbushur sërish, por në vend të qumështit nga fermat vendase, Oferta tani importohet, më së shpeshti nga Polonia, Çekia, por edhe hungareze, e cila shitet për 130 dinarë për litër.
Ndërsa konsumatorët pyesin se ku ka shkuar qumështi vendas, fermerët thonë se kushdo që ishte i gatshëm të dëgjonte mund të dëgjonte për problemet me të cilat ballafaqoheshin prodhuesit e qumështit në vitet e mëparshme dhe të ndjente se një ditë duhet të ndodhë që bulmetri vendas praktikisht të “thahet”.
Ekspertët thonë se problemet e akumuluara dhe kombinimi i rrethanave aktuale, nga viti i thatë dhe inflacioni që rriti çmimet e ushqimit të kafshëve, kanë ndikuar në uljen e blegtorisë dhe presin që ato të vazhdojnë të ndikojnë negativisht në industrinë serbe të qumështit. tashmë përballet me mungesën e lëndëve të para.
Ata theksojnë edhe rritjen e importit të qumështit pluhur, të cilin qumështoret e përdornin për të kompensuar mungesën e lëndës së parë në tregun vendas në muajt e fundit, si dhe faktin që prodhuesit e vegjël, të pakënaqur me çmimin e ulët të blerjes së qumështit, vendosën ta përpunojnë vetë dhe të shesin djathë dhe krem në treg. Gjithashtu, edhe qumështoret e kanë zhvendosur prodhimin e tyre gjatë periudhës së ngrirjes së çmimit të qumështit, për shkak të fitimeve më të larta, në prodhimin e kosit, gjalpit, ajkës dhe qumështit të thartë, çmimi i të cilave u rrit ndjeshëm në muajt e mëparshëm dhe i cili. Ndryshe nga qumështi, mund të eksportohet më tej jashtë vendit. Për prodhuesit, thonë ata, problemi më i madh është se rritja e çmimeve të produkteve të qumështit në rafte nuk kalon në buxhetet e tyre.
Prodhimi i djathit dhe kremit uli sasinë e qumështit
Sekretari i Shoqatës për mbarështim blegtoral dhe përpunim të prodhimeve blegtorale, tha se në Serbi prodhimi i qumështit është ulur për shkak të rënies së blegtorisë, blerja nga prodhuesit është gjithashtu më e ulët, ushqimi për lopët është më i keq për shkak të thatësirës. ndërkohë që edhe konsumi në një moment ishte më i lartë se mesatarja.
Sekretari i Shoqatës për mbarështim blegtoral dhe përpunim të prodhimeve blegtorale, tha se sapo duhej të ndodhte që nuk kishte qumësht të mjaftueshëm, sepse mbi të gjitha vuajtjet që shoqërojnë këtë prodhimtari dhe blegtorinë e qumështit, pati edhe një vit të thatë, i cili e përgjysmoi rendimentin e ushqimit. Ai tregon se dihet saktësisht se sa qumësht mjelet në baza ditore dhe mujore në Serbi. Aty më parë nuk kishte shumë surpriza, por mesa duket tani ka pasur një përmbysje.
“Në nivel vjetor në Serbi ka rreth 1.5 miliardë litra qumësht, rreth 800 milionë litra shkojnë në objektet e përpunimit, pjesa tjetër është për ushqimin e të rinjve dhe për tregjet e gjelbra, si dhe për konsumin e vetë fermerëve. Mirëpo, ky raport tani ka ndryshuar, fermerët të pakënaqur me çmimin e blerjes kalojnë në prodhimin tradicional të qumështit.Kjo është një sasi e madhe qumështi që nuk hyn në qumështore dhe në përpunim dhe kjo është një nga arsyet e mungesës. që është shfaqur”.
Ai shton se blegtoria me qumësht është një nga punët më kërkuese në bujqësi dhe tregon se investimet janë të mëdha, qarkullimi i kapitalit është më i ngadalshëm dhe për shkak të situatës aktuale fermerët e vegjël kanë hequr dorë nga ky biznes. Ai beson se është e nevojshme të gjurmohet rruga për prodhimin e qumështit sepse është ushqim bazë sidomos për një kategori të caktuar të popullsisë.
Vitin e kaluar çmimi i të gjitha produkteve të qumështit është rritur në mënyrë drastike, sepse blegtorët po menaxhojnë dhe përpiqen të ridrejtojnë gjithçka që prodhojnë në përpunim. Këtë e tregojnë edhe statistikat e shitoreve, sepse çmimi i kosit me 2.8 për qind yndyrë qumështi tetorin e kaluar ishte 95 dinarë, ndërsa tani kushton nga 130 deri në 150 dinarë, varësisht nga zinxhiri i shitjes me pakicë. Qumështoret e kompensonin atë që fitonin më pak nga qumështi me atë që çmimi nuk ishte “i ngrirë” – kos, ajkë, qumësht i thartë apo djathë. Vitin e kaluar në këtë kohë, një gotë qumësht i thartë kushtonte rreth 25, e më së shumti 30 dinarë, ndërsa tani është nga 35 deri në 40 dinarë, varësisht nga zinxhiri i shitjes me pakicë.
Import rekord i qumështit pluhur
Prodhuesit theksojnë se qumështoret me importimin e qumështit pluhur praktikisht kërcënuan industrinë vendase të qumështit, pasi kompensuan mungesën e qumështit vendas në tregun e jashtëm, duke shmangur kështu detyrimin për të rritur çmimin e blerjes, sepse kishin lëndë të parë të mjaftueshme për të. prodhimit. Dhe fakti që importet janë në rritje e tregon fakti se vetëm në gjashtë muajt e parë të këtij viti janë importuar 5200 tonë qumësht pluhur, që është një e treta më shumë se i gjithë viti i kaluar.
Konsumatorët vërejnë një numër të madh të tetrapakëve nga jashtë dhe prodhuesja e qumështit thotë se priste që kjo situatë të ndodhte edhe më herët, por që me sa duket “përpunuesit tanë kishin mjaft qumësht të importuar, i cili ishte dukshëm më i lirë se kultivimi i përpunimit dhe prodhimit vendas”.
“Kur informacioni se nuk kishte qumësht të mjaftueshëm arriti te konsumatorët, tashmë ishte tepër vonë për prodhuesit”.
Ajo pohon se qumështi shtëpiak nuk do të mjaftojë as në periudhën në vijim, sidomos pas një viti kaq të thatë në të cilin siç shprehet ajo nuk është prodhuar ushqim i mjaftueshëm për kafshët.
“Nga historia që ne jemi një vend që duhet të ushqejmë të gjithë Evropën, kemi arritur në pikën që nuk do ta kemi as për nevojat tona. Na ndihmuan në të gjitha këto thatësira, covid, lufta në Ukrainë. Kjo do Nuk mbaron vetëm këtu. Ne nuk do të mund të ofrojmë qumësht dhe mish deri vitin e ardhshëm”.
“Nuk është rastësi që ne importojmë nga Polonia”
Këshilltari në Institutin për Aplikimin e Shkencës në Bujqësi, thotë se nuk është rastësi që qumështi nga Polonia është shfaqur në raftet, sepse ky vend ka vite që investon në industrinë e tij të qumështit dhe si rrjedhojë ka ardhur në një situatë. ku tani mund të eksportojë qumësht edhe në Serbi, dhe u bë një nga liderët evropianë dhe madje botërorë në furnizimin e tregut me qumësht.
“Ajo që shkenca mund të thotë është se blegtoria serbe mbetet prapa blegtorisë së Evropës dhe botës. Produktiviteti i lopëve tona është nga një nivel mesatar në më të ulët, dhe ne duhet të punojmë në efikasitetin e prodhimit. Vendet në tranzicion humbën rreth gjysma e bagëtisë së tyre në vitet ’90, por në Serbi nuk ka ndodhur ende, por mund të presim që situata të jetë edhe më e ndërlikuar, por shumë vende që kanë humbur numrin e bagëtive i kanë kompensuar ato me produktivitet më të lartë. , e cila këtu po ecën shumë ngadalë dhe kjo është ajo që prodhuesit tanë të qumështit si sfidë shtesë”.
Ai shton se teknologjitë e prapambetura janë arsyeja pse lopët janë më pak produktive. “Serbia ka një faktor kufizues kur bëhet fjalë për importin e materialit gjenetik cilësor dhe vazhdon edhe sot e kësaj dite. Fermerët tanë u penguan të importonin material gjenetik cilësor në kohë, veçanërisht në rastin e gjedheve bardh e zi, materiali gjenetik i tyre kishte një ndikim negativ në të gjitha këto Nga ana tjetër, nuk është punuar mjaftueshëm në edukimin e prodhuesve tanë të qumështit.Nëse dikush duhet të zgjedhë një faktor që ndikon ndjeshëm në uljen e efikasitetit të fermave tona, është ky. Ne mund të arrijmë teknologjikisht në botë kemi një numër të mjaftueshëm të fermave që mund të përdoren si model, por shumica kanë mbetur prapa dhe është një proces që nuk mund të përfundojë brenda natës”.
Çmimet e ulëta të blerjes shkaktojnë trend negativ
Prodhuesit në gjashtë vitet e fundit kanë vuajtur nga çmimi jashtëzakonisht i ulët për blerjen e qumështit të papërpunuar dhe se ky është shkaktari kryesor i trendit negativ të prodhimit.
“Në vitin 2015 kemi pasur një çmim më të lartë të blerjes së qumështit se në vitin 2016, 2017, 2018 e kështu me radhë. Keni rajone në Serbi që u dënuan me dy përpunues dhe u detyruan ta shesin me çmimin që iu ofrua. , meqe qumesht nuk ka njeri dmth te gjithe perpunuesit e kerkojne se me ne fund u duhet mund ti shes kujt te duash vetem ne kete moment per ate qe ka ndodhur ne treg nuk mjafton qumështi, shumë fermerë kanë hequr dorë nga prodhimi dhe tani ju keni një gamë të gjerë të atij çmimi, i cili ishte i pakuptueshëm, më parë ishte e vështirë të lëvizte për 2 dinarë, ndërsa tani luhatet deri në 30 dinarë, varësisht nga përpunuesi”.
Ajo thekson se prodhuesit kërkuan nga Qeveria e Serbisë që të vendosë një çmim minimal të prodhimit të qumështit, në mënyrë që ata që kanë pak qumësht të mbrohen dhe që përpunuesit të mos i paguajnë nën atë çmim, por që nuk kanë gjetur mirëkuptimin e autoritetet dhe se fermerët, prej të cilëve janë rreth 25,000, nuk mund ta përcaktojnë vetë atë çmim.
Cilat janë zgjidhjet e mundshme?
Nenad Budimovic beson se qumështi do të ketë ende mjaftueshëm në periudhën e ardhshme, por pyetja është se cili do të jetë raporti ndërmjet qumështit vendor dhe atij të importuar.
“Ne duhet të shikojmë në oborrin tonë dhe të përpiqemi të mos lëmë industrinë tonë të bagëtisë qumështore të fundoset plotësisht. Në këtë moment, për të filluar me shumë ambiciozitet për të përmirësuar situatën në bagëtinë qumështore, do të duhen disa vite për të ndaluar rënien. Nga viçi në litra e pare qumesht duhen te pakten dy vjet investohet me pasiguri te madhe se cfare do te prodhoje eshte problem shume kompleks dhe nuk ka zgjidhje te panjohura duhet vendosur ne nivel shteti nese interesi kombetar eshte ushqimi prodhim apo jo”.
Ai thotë se shteti ndan shuma të mëdha për primet, por vëren se ato nuk japin rezultat. Ai shton se ka një problem – ose objektivi është i shqetësuar ose efekti nuk është i mirë.
Këshilltari në Institutin për Aplikimin e Shkencës në Bujqësi, thotë se blegtorisë i mungojnë racat e specializuara për prodhimin e qumështit dhe për këtë arsye prodhimi ynë është më i shtrenjti në Evropë.
“Nëse tashmë jemi të angazhuar në prodhimin e qumështit, atëherë duhet të bazojmë veten në ato qafa që na japin më shumë. Kur bëhet fjalë për materialin gjenetik, më parë vendi ynë nuk ngeli prapa, por u krijua një vakum. Teknologjitë që mund të kishin ndihmuar siç është seleksionimi gjenetik.Më saktë disa orë pas lindjes së fytit vlerësohet se çfarë do të jetë fyti.Ekziston në Serbi por si hulumtim.Shpresoj se do të marrë hov sepse bëhet fjalë për kursime të mëdha”.
Ai beson se duhet ngritur cilësia e materialit gjenetik dhe pohon se investimi në gjenetikë është mënyra më e lirë dhe më efektive për të përmirësuar prodhimin e qumështit dhe mishit.