Shëndetësi

Shijimi i një filxhani çaji ose kafeje çdo ditë mund t’ju mbajë të fortë në pleqëri

Sipas një studimi të ri, filxhani i përditshëm i çajit ose kafes që konsumoni sot – mund t’ju forcojë në pleqëri.

Studiuesit thonë se pirja e kafesë dhe çajit në moshën e mesme mund të shoqërohet me një rrezik të zvogëluar të dobësisë fizike në fund të jetës. Kafeina është çelësi dhe ata që pinin katër filxhanë kafe në ditë dolën më mirë, megjithëse përfituan edhe ata që pinin çaj të zi dhe jeshil.

Një ekip nga Universiteti Kombëtar i Singaporit vëzhgoi 12,000 pjesëmarrës, të moshës 45 deri në 74 vjeç, gjatë një periudhe 20-vjeçare pasuese.

“Kafja dhe çaji janë pijet kryesore në shumë shoqëri në mbarë botën. Studimet tona tregojnë se konsumimi i këtyre pijeve me kafeinë në moshën e mesme mund të lidhet me një gjasë të reduktuar të dobësisë fizike në fund të jetës,” tha profesori Koh Wun Puai, nga. Programi i Kërkimit të Shëndetit Translational. Jetëgjatësia në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit Yong Lo Lin.

Megjithatë, ai thekson se nevojiten studime të mëtejshme për të konfirmuar këto lidhje gjatësore dhe për të hetuar nëse këto efekte në dobësinë fizike ndërmjetësohen nga kafeina ose përbërës të tjerë kimikë.

Pjesëmarrësit u intervistuan fillimisht në moshën e mesme, me një moshë mesatare 53 vjeç, kur u pyetën për zakonet e tyre të konsumimit të pijeve me kafeinë si kafeja dhe çaji. Për sa i përket shpeshtësisë dhe madhësisë së porcionit, u ekzaminua edhe konsumimi i pijeve joalkoolike dhe ushqimeve si çokollata.

Pjesëmarrësit, të cilët ishin mesatarisht 73 vjeç, u pyetën për peshën e tyre dhe nëse ndiheshin plot energji. Forca e kapjes së tyre dhe testi i ngritjes dhe lëvizjes me kohë (i ashtuquajturi TUG) u testuan gjithashtu. Shkencëtarët kanë përkufizuar dobësinë fizike si prania e të paktën dy nga katër komponentëve – humbje peshe, rraskapitje, plogështi dhe dobësi. Kafeja dhe çaji përbënin 84 për qind dhe 12 për qind të marrjes totale të kafeinës në këtë grup.

Mbi dy të tretat (68.5 përqind e tyre) pinin kafe çdo ditë. Në këtë grup, 52.9 përqind e tyre pinin një filxhan në ditë, 42.2 përqind pinin dy deri në tre filxhanë në ditë, ndërsa pjesa tjetër 4.9 përqind pinin katër ose më shumë filxhanë në ditë. Pirësit e çajit ndahen në katër kategori bazuar në atë se sa shpesh pinë – kurrë, të paktën një herë në muaj, të paktën një herë në javë dhe ata që pinë çdo ditë.

Rezultatet në fund të studimit, siç raporton “Mirror”, treguan se pirja e kafesë, çajit të zi apo çajit jeshil në moshën e mesme shoqërohej me një shans dukshëm më të ulët për dobësi fizike në jetën e mëvonshme. Pjesëmarrësit që pinin katër ose më shumë filxhanë kafe në ditë kishin shumë më pak gjasa të ishin fizikisht të dobët në jetën e mëvonshme, krahasuar me ata që nuk pinin kafe çdo ditë. Ata që pinin çaj të zi ose jeshil çdo ditë kishin gjithashtu shumë më pak gjasa të kishin dobësi fizike në krahasim me ata që nuk pinin çaj.

Studimi, i publikuar në Gazetën e Shoqatës Amerikane të Drejtorëve Mjekësorë, arriti në përfundimin se marrja më e lartë e kafeinës lidhej me shanse më të ulëta të dobësisë fizike, pavarësisht nga burimi i kafeinës.

Midis katër komponentëve të dobësisë fizike, lidhjet ishin më të forta për testet e matura të forcës së kapjes dhe TUG, duke qëndruar nga një karrige në një pikë fikse disa metra larg, sesa për masat e humbjes së peshës dhe rraskapitjes së vetë-raportuar nga pjesëmarrësit.

Related Articles

Back to top button