Paga 100,000 dinarë, por vështirë se dikush në Serbi dëshiron ta bëjë këtë punë
Sezoni i korrjes së mjedrës fillon në më pak se një muaj, dhe përveç llojit dhe vendosjes, ajo që shqetëson fermerët janë punëtorët sezonalë që nuk mund ta gjejnë atë.
Deri më tani, Savo Dobrosavljevic nga fshati Vuckovica ka sjellë punëtorë nga Rumania, por për shkak të epidemisë së koronavirusit, ai tani duhet të paguajë për teste për të gjithë, gjë që nuk ia vlen.
Këtë verë, përveç anëtarëve të familjes, të vegjëlit e tij do të merren pas një kohe të gjatë nga punëtorë nga Serbia, të cilët ai mezi i gjeti, edhe pse mëditjet e tyre janë të shkëlqyera dhe ata mund të fitojnë 100,000 dinarë në pak më shumë se një muaj.
“Do të jetë gjithnjë e më e vështirë për të gjetur mbledhës të mirë dhe cilësorë. Nuk është si dikur, kur njerëzit garonin për të ardhur dhe për të fituar rroga të shkëlqyera në mjedra. Mjedrat e mia u morën për 12 vjet nga punëtorë nga Rumania që janë të shkëlqyeshëm dhe fitojnë çdo dinar sinqerisht. Sidoqoftë, testet e këtij viti janë shumë të shtrenjta, nuk kisha faturë kur do t’i paguaja të gjitha. Gjeta një ekip nga Grdelica që do të vijë së shpejti, paga e tyre ditore është 25 euro dhe ata marrin pesë të tjerë euro për ushqim, sepse ata kërkuan të përgatisin vakte për veten e tyre. “deklaroi për Rina Dobrosavljevic.
Kjo pemishte nën plantacione të mjedrës ka një sipërfaqe prej rreth një hektar e gjysmë, varietetet janë vilamet dhe miker. Koha e shikimit ndikoi në sasinë e gjinisë, por siç thotë Savo, jo aq shumë cilësia.
“Vitin e kaluar, rendimentet ishin rreth 20 ton, tani do të jenë rreth 30 përqind më pak specifikisht tek të vegjlit e mi, por në një bisedë me kolegët, kuptova se dëmi këtë vit shkon deri në 50 përqind. Së pari, mjedrat u vranë nga ngricat, dhe pastaj nga fatkeqësitë e tjera të motit. Ajo që ka mbetur është e një cilësie të kënaqshme, ne presim fruta të mëdha dhe të shijshme “, thotë Savo.
Stillshtë ende herët të flitet për çmimin, ata po shpallin rreth 300 dinarë për kilogram, por gjithçka është e pasigurt derisa të fillojë korrja. Atëherë mjedrat do të dinë saktësisht se sa kushton e gjithë puna e tyre e madhe për kilogram.
“Nëse çmimi do të arrinte nivelin e vitit të kaluar dhe do të ishte rreth 250 dinarë, unë do të isha i kënaqur,” përfundoi ky prodhues i mjedrës nga Dragačevo.