Të gjithëve na pëlqen të freskohemi me ujë të ftohtë, sidomos kur temperaturat janë të larta, por a është i shëndetshëm?
Uji i ftohtë freskon dhe shuan etjen, veçanërisht nëse temperaturat janë të larta. Megjithatë, disa sekonda pas gëlltitjes efekti zbehet, dhe kënaqësia që ndjemë zhduket… Por dëmi që uji i akullit i bën trupit mbetet shumë më i gjatë. Pse është i rrezikshëm uji i ftohtë?
Të gjithëve na pëlqen të freskohemi me ujë të ftohtë, sidomos kur temperaturat janë të larta, por a është i shëndetshëm? Studime të shumta kanë shqyrtuar ndikimin e ujit të ftohtë në shëndet dhe është dëshmuar se ai ka një efekt të dëmshëm në organizëm, dhe ja si…
Ndikim negativ në zorrët
Ndërsa trupat tkurren në të ftohtë, uji gjithashtu zvogëlohet – në kontakt me lëkurën, ai ngushton poret. I njëjti efekt është në stomak, enët e gjakut ngushtohen, duke penguar procesin e tretjes. Nëse pini ujë të ftohtë me ushqim të yndyrshëm, yndyrat “ngurtësohen” në ezofag.
Një ushqim i tillë është i vështirë për t’u tretur, kështu që ju ndiheni sikur keni një gur në stomak.
Ai prish sistemin imunitar dhe energjinë e trupit
Uji i akullit që “kalon” përmes zorrëve ka një efekt negativ në metabolizmin e energjisë. Trupi nuk përdor energji për të tretur ushqimin, por për të rregulluar temperaturën, e cila përfundimisht rezulton në humbje shtesë të lëngjeve. Uji i ftohtë shkakton formimin e mukusit, i cili redukton ndjeshëm funksionin imunitar të trupit.
Kjo është arsyeja pse ajo që ju thoshin nënat dhe gjyshet tuaja kur ishit fëmijë – mos pini ujë të ftohtë se do të ftoheni – në fakt ka kuptim.
Përparësitë e ujit të nxehtë
Ndryshe nga uji i ftohtë, pirja e ujit të ngrohtë në fakt mund të jetë shumë e dobishme.
Këtu janë përfitimet e marrjes së ujit të nxehtë:
– hidratimi i trupit përshpejtohet ndjeshëm
– nxitet prodhimi i enzimave natyrale të tretjes
– zbërthimi i ushqimit është shumë më i lehtë
– zvogëlohet fryrja e zorrëve
– proceset e detoksifikimit përmes lëkurës përshpejtohen
– Gjaku dhe organet e brendshme (veshkat, mëlçia) pastrohen në mënyrë më efikase.
Nëse adoptoni zakonin e pirjes së ujit në temperaturën e dhomës, ose edhe më mirë – pak më të ngrohtë, pas një periudhe të shkurtër kohe do të vini re një përmirësim në procesin e tretjes dhe një nevojë më të ulët për sheqer.