Lajme

Kjo është perimja më e shëndetëshmja në botë

Egjiptianët dhe grekët e lashtë e konsideronin rastanin një bimë të shenjtë me veti të mrekullueshme.

Spinaqi konsiderohet si një nga ushqimet më të shëndetshme në botë dhe jo pa arsye: është i ulët në kalori dhe i pasur me vitamina dhe minerale, por gjithsesi është i nënvlerësuar në krahasim me lakra jeshile, lakrën, chardën zvicerane apo spinaqin.

Spinaci përmban substanca që aktivizojnë prodhimin e enzimave në mëlçi, duke ndihmuar kështu në neutralizimin e qelizave kancerogjene. Studimet tregojnë se njerëzit që hanë sasi të mëdha të radicchio-s dhe bimëve të tjera nga e njëjta familje kanë një rrezik shumë më të ulët të zhvillimit të disa sëmundjeve kancerogjene si kanceri i mushkërive, fshikëzës, prostatës, zorrës së trashë, gjirit dhe vezoreve.

Spinaqi si mbrojtës kundër kancerit të vezoreve

Spinaqi është gjithashtu i pasur me një flavonoid të quajtur maempferol. Hulumtimet tregojnë se gratë që konsumojnë sasi më të larta të maempferolit kanë një rrezik 40 për qind më të ulët të kancerit të vezoreve. Përveç raštanit, kjo substancë gjendet në çajin jeshil, qepët, brokoli, preshi, spinaqi dhe boronicat.

Do të ishte ideale të hani rastan 3 deri në 5 herë në javë. Për të përfituar sa më shumë nga rashtani, ju duhet vetëm ta zieni për 5-10 minuta dhe ta rregulloni me kripë deti, vaj ulliri dhe limon. Mund të shtohen edhe hudhra dhe piper.

Karotenoidet nga arrat zvogëlojnë rrezikun e zhvillimit të kataraktit
Raštan është gjithashtu i njohur për substancat e quajtura karotenoidë. Theksojmë dy karotenoidë: luteinën dhe zeaksantinën. Këta dy përbërës veprojnë në sy si syzet e diellit dhe parandalojnë dëmtimin e syve nga ekspozimi i tepërt ndaj rrezeve ultravjollcë. Studimet kanë treguar se këto dy karotenoidë reduktojnë rrezikun e zhvillimit të kataraktit.

Spinaqi është i pasur me vitamina A, C, B6, por edhe me magnez, celulozë, kalcium dhe bakër. Kombinimi i vitaminave, mineraleve dhe lëndëve të tjera ushqyese e bën raštan një superstar të ushqimit të shëndetshëm.

Para konsumimit, gjethet duhen larë nën një rrymë uji të ftohtë, por nuk duhet të zhyten në ujë sepse humbasin vitaminat e tretshme në ujë. Ajo qëndron e freskët në frigorifer deri në pesë ditë. Ruani duke përdorur një film transparent për të shtrydhur sa më shumë ajër të jetë e mundur. Në këtë mënyrë ato nuk do të thahen, nuk do të zverdhen dhe nuk do të humbasin përbërës të vlefshëm.

New York Times shkroi për Spinaqin
Fakti që kjo perime e lashtë mesdhetare është e popullarizuar në botë, dëshmohet nga fakti se prestigjiozja New York Times e renditi rastanin ndër ushqimet më të shëndetshme dhe më të shtrenjta, për të cilat fansat do të shpenzojnë deri në njëqind dollarë për shkak të vlerave të jashtëzakonshme ushqyese dhe të jashtëzakonshme. vetitë shëruese. Kjo barishte ka përjetuar një bum të vërtetë në menutë amerikane në dhjetë vitet e fundit dhe shumë ekspertë e rekomandojnë atë si një pjesë të domosdoshme të menusë. Por rastani disi i harruar po kthehet në restorantet tona.

Related Articles

Back to top button