Një tegëll mjaltë së shpejti do të kushtojë 2000 dinarë
Në disa dyqane, mjalti tashmë kushton nga 1.500 në 1.800 dinarë, dhe shoqata e bletarëve njofton se një kilogram së shpejti mund të kushtojë 2.000 dinarë.
Çmimi po rriten për shkak të furnizimit gjithnjë e më pak thonë ekspertët – gjithnjë e më shumë livadhe janë kullosa të këqija dhe kushtet klimatike janë më të këqija.
Mungesa e mjaltit, veçanërisht akacies, është e dukshme prej vitesh, arsyeja kryesore është se bletët nuk kanë nektar të mjaftueshëm për të mbledhur mjaltë, thotë Ljubisha Stanisavljeviq, profesore në Fakultetin e Biologjisë, për RTS.
“Bletët nuk kishin nektar të mjaftueshëm për të mbledhur mjaltë dhe kjo ndodhi këtë vit dhe po ndodh me vite, konkretisht ne kemi mungesë të mjaltit të akacies. Ndodh që akacia të lulëzojë, por jo mjaftueshëm dhe pastaj ju nuk keni mjaft mjaltë, “shpjegon Stanisavljevic.
Blerësit që blejnë mjaltë nga prodhuesit e provuar çdo vit gjithashtu vërejnë një mungesë që, siç thonë ata, ka vazhduar për gjashtë vjet.
“Mund të gjesh mjaltë për 500 dinarë, por ai nuk është i bletës”; Një tegëll akacie kushton 1,700.
“Nuk do ta dija cili është shkaku i vërtetë i mungesës së mjaltit, e blej prej vitesh nga një prodhues i verifikuar,” thotë një nga bashkëbiseduesit.
Nga ana tjetër, ka gjithnjë e më shumë mjaltë të falsifikuar në treg, dhe Serbia nuk ka një laborator për kontroll të detajuar, por ato janë rutinë dhe i referohen ekzaminimit të parametrave bazë.
Kreu i inspektimit veterinar, Zoran Ivanoviq, thotë se në rastin e zbulimit të mjaltit të falsifikuar, inspektimi rrit mbikëqyrjen jo vetëm të shpërndarjes së mjaltit, por edhe të prodhimit.
“Çdo subjekt biznesi duhet t’i sigurojë të gjitha informacionet e nevojshme inspektorit të tij kompetent,” shpjegon Ivanoviç.
Në mostrat e “mjaltit”, nuk ka asnjë gjurmë mjalti, por çfarë ka dhe a është e rrezikshme?
Kur ne tashmë paguajmë kaq shtrenjtë, të paktën nuk blejmë falsifikime.
“Kur shohim se mjalti është i kristalizuar sepse është procesi i tij natyror, është sigurisht mjaltë i vërtetë, sepse falsifikatorët nuk mund të bëjnë një falsifikim që kristalizohet,” pohon Stanko Rajiq nga Shoqata e Bletarëve.
Konsumatorët më të vjetër dhe më me përvojë kanë mënyrat e tyre për të kontrolluar cilësinë e mjaltit, kështu që një gjyshe thotë se kur të kthejë kavanozin, ajo sheh nëse do të shfaqet një “top”.