Lajme

Përmirësoni shëndetin tuaj: 5 përfitime të mahnitshme të përdorimit të kripës së detit

Dilema e përjetshme për t’u përdorur gjatë përgatitjes së ushqimit – kuzhina “e zakonshme” ose prodhimet e detit duket se është zgjidhur. Amviset moderne po zgjedhin gjithnjë e më shumë një variant të kripës së detit. Pse? Meqenëse kripa e detit është vërtetuar se ka efekte terapeutike, është e shkëlqyeshme për trupin, dhe ndryshe nga kripa e tryezës (klorur natriumi) – kur përdoret në doza të moderuara – nuk ndikon në rritjen e presionit të gjakut.

Kripa detare është më e shëndetshme për trupin
A nuk mjafton kaq? Në ditët e sotme, kur një numër i madh i popullsisë së botës ka probleme me hipertensionin, vetëm ai komoditet është i mjaftueshëm për të kaluar në kripën e detit. Por – kjo nuk është e gjitha.

Përkatësisht, kripa e detit formohet nga proceset natyrore të avullimit të ujit të kripur, në mënyrë që të gjithë përbërësit e tij të ruhen, ndërsa kripa e kuzhinës krijohet duke u tharë në temperatura më të larta se 650 gradë, gjë që ndryshon strukturën e saj kimike. Prandaj, është e qartë se efekti i kripës së detit në trup është krejtësisht i ndryshëm nga ai i kripës së zakonshme të tryezës.

5 përfitimet kryesore të kripës së detit
Kripa e detit është një thesar i vërtetë i mineraleve të shëndetshme dhe kjo është arsyeja pse ekspertët rekomandojnë që ta përfshini atë në dietën tuaj pa asnjë hezitim. Këtu janë 5 përfitimet që duhet të përdorni gjithmonë:

Redukton mbajtjen e lëngjeve në trup – Kjo parandalon ngërçet e muskujve, dhe nëse stërviteni, dhimbja e muskujve pas stërvitjes nuk do të jetë aq e fortë
Zvogëlon fryrjen – Në periudhën e PMS te gratë, falë kripës së detit, fryrja dhe tensioni në stomak zvogëlohet.
Ndikon në mënyrë të favorshme në sistemin kardiovaskular – Shumë shkencëtarë kanë hulumtuar këtë temë. Rezultatet tregojnë se marrja e rregullt e kripës së detit të tretur në ujë zvogëlon nivelin e kolesterolit në trup.
Ka një efekt alkalizues dhe forcon sistemin imunitar – Balancon nivelin e acidit në trup dhe eliminon rreziqet e mundshme të sëmundjeve – sëmundjet autoimune dhe të rënda, gripin dhe alergjitë.
Ka efekt në uljen e sheqerit në gjak – Falë përdorimit të kripës së detit në dietë, çrregullimet metabolike si diabeti mund të reduktohen.
Nëse jeni të interesuar për këto përfitime në më shumë detaje – por edhe për më shumë përfitime shëndetësore të kripës së detit – klikoni këtu.

Zgjedhja e duhur për të gjitha pjatat
Siç mund ta shihni, kripa e detit ka efekte të shumta pozitive në të gjithë organizmin, prandaj rekomandohet që së pari të vendosni për të në dietën tuaj. Mund ta përdorni për të gjitha pjatat – nga meze, tek sallatat, pjatat kryesore, madje edhe disa ëmbëlsira. Më poshtë është një recetë e shijshme, e cila kombinon 2 ushqime shumë të shëndetshme dhe të dobishme – peshk dhe kripë deti. Provojeni!

Krimbat e detit të pjekur në kripë
Nevojiten: 2 karkaleca të mëdha të praruara, 1 kg kripë deti e trashë Pannonia, majdanoz, rozmarinë, trumzë, limon, një të bardhë veze, hudhër

Përgatitja:

Pastroni karkalecat, thajeni dhe vendosni një fetë të hollë limoni, gjysmë thelpi hudhër dhe barishte – rozmarinë, aguliçe dhe trumzë në “stomakun” e saj.

Spërkateni tiganin me një shtresë të trashë kripe të trashë deti dhe vendosni peshkun mbi të. Rrihni të bardhat e vezëve dhe përzieni me pjesën tjetër të kripës, shtoni barishtet dhe përzieni mirë për të marrë një përzierje uniforme.

Lyejeni peshkun me përzierjen e përgatitur, në mënyrë që asnjë pjesë e vetme të mos mbetet pa shtresë. Mos e vendosni përzierjen në peshk, vetëm mbi të! Piqeni në furrë të parangrohur në 200 gradë – rreth 35 minuta.

Kontrolloni nëse karkaleca e detit është e pjekur me pirun – duke e therur pirunin në pjesën më të trashë të peshkut, dhe nëse piruni është i ngrohtë, peshku është pjekur.

Hiqeni nga furra, lëreni të ftohet pak dhe vetëm atëherë thyeni membranën e kripës. Hiqeni edhe lëkurën e peshkut. Shërbejeni me perime të gatuara, mundësisht me patate të ziera dhe marule.

Mos u shqeteso! Peshku nuk do të jetë shumë i kripur. E përgatitur në këtë mënyrë, ajo “mori” të gjitha më të mirat nga kripa e detit dhe ruajti lëngshmërinë e saj.

Related Articles

Back to top button