Lajme

Panik në Evropë: Gjermani po zbrazen raftet

Raftet në Serbi janë plot, çmimet e ushqimeve bazë janë të kufizuara, por situata është krejtësisht ndryshe në vendet evropiane.

Në Milano, një copë bukë kushton aktualisht deri në tetë euro për kilogram dhe supermarketet pastrohen nga makaronat dhe mielli.

Konsumatorët gjermanë kanë zbrazur raftet nga nafta, kjo është arsyeja pse zinxhirët e shitjeve me pakicë kanë kufizuar blerjet dhe kanë paralajmëruar akumulimin e stoqeve të panevojshme. Konsumatorët serbë nuk duhet të shqetësohen sepse vendi ynë prodhon ushqim të mjaftueshëm për nevojat e veta dhe rezervat e mallrave vazhdimisht po plotësohen.

Mediat botërore raportojnë se paniku po prek sërish disa vende evropiane.

Siç thonë ata, dy vjet pas mungesës së pandemisë, konflikti në Evropën Lindore po shkakton një valë të re akumulimi ushqimor. Konflikti ka rritur çmimet e ushqimeve globalisht pasi Rusia dhe Ukraina prodhojnë një pjesë të madhe të furnizimeve bujqësore në botë.

E respektuara britanike Financial Times citon të dhëna nga Shoqata e Industrisë së Përpunimit të Farave Vajore në Gjermani se pothuajse 90 për qind e farave të lirit të përpunuara në BE importohen. Sipas vlerësimit të kësaj shoqate, konflikti në Ukrainë ka shumë të ngjarë të shkaktojë mungesë ushqimi dhe foragjere, të cilat do të jetë shumë e vështirë të zëvendësohen në një afat të shkurtër.

Çmimet e bukës, makaronave dhe mishit tashmë po rriten në Itali, e cila importon një pjesë të madhe të grurit të saj nga Evropa Lindore dhe 80 për qind të vajit të lulediellit nga Ukraina, si dhe sasi të mëdha misri që përdoret për ushqimin e kafshëve. Në Milano, bukët aktualisht kushtojnë deri në tetë euro për kilogram dhe në nëntor duhet të ndaheshin mesatarisht 4.25 euro për të.

Sipas një reviste britanike, italianët ankohen se buka, e cila ka qenë gjithmonë ushqim për të varfërit, është kthyer në një “artikull luksi”. Kjo është arsyeja që qytetarët vendosin të bëjnë stoqe mielli që ta pjekin vetë dhe të kursejnë para.

Tregtarët gjermanë u detyruan të reduktojnë shitjen e vajit ushqimor në një përpjekje për të parandaluar një raund tjetër grumbullimi. Meqë ra fjala, tregjet e pajisura mirë kanë “rafte të zhveshur”, ku zakonisht ruhet mielli dhe vajrat ushqimorë. Konsumatorët gjermanë ankohen se u lejuan të blinin vetëm një shishe vaj luledielli.

“Ju lutemi, tregoni solidaritet, mendoni për fqinjët tuaj dhe përmbahuni nga furnizimet e panevojshme”, shkruanin tregtarët para supermarketit Penny në Frankfurt.

Supermarketet në Turqi, ku familjet tashmë po luftojnë me inflacionin e shpejtë, shitën vajin e lulediellit pasi titujt e gazetave paralajmëruan se vendi mund të përballet me mungesë. Ministri spanjoll i Bujqësisë sugjeroi që në vend të panikut për të blerë vaj luledielli, qytetarët duhet të lyejnë tiganët e tyre me vaj ulliri, një produkt që vendi i tij e eksporton prej më shumë se dy mijëvjeçarësh.

Në Shqipëri, pushteteve vendore u është kërkuar të reduktojnë konsumin e energjisë elektrike për ndriçimin publik.

Ministri gjerman: “Hani më pak mish”

Udhëheqësit e BE-së kanë gjetur një zgjidhje për problemin e rritjes së çmimeve të ushqimeve dhe furnizimit me energji. E thënë thjesht, konsumatorët në këto vende shumë të zhvilluara duhet të abstenojnë, të reduktojnë konsumin e ushqimit dhe të përdorin ngrohjen.

“Pavarësisht se jam vegjetarian, nuk do të predikoj që të gjithë duhet të jenë”, tha ministri gjerman i Bujqësisë Jam Ozdemir. “Por le ta themi kështu, ngrënia e më pak mish do të ishte një kontribut në luftën kundër Putinit”.

Kjo ishte përgjigja e tij për Spiegel-in kur u pyet nëse Gjermanisë do t’i duhej të rriste rezervat e grurit për konsum publik.

Ministri i Jashtëm i BE-së, Josep Borej, kohët e fundit u bëri thirrje evropianëve që të përdorin më pak sistemin e ngrohjes, në mënyrë që të presin kordonin e kërthizës me Rusinë.

Një furrë buke austriake shet bukë të konservuar me jetëgjatësi

Austria po përpiqet të kapërcejë efektin bumerang të sanksioneve perëndimore kundër Rusisë, ndër të tjera, duke bërë bukë të konservuar. Afati i ruajtjes së kësaj buke, e cila është një përzierje e disa llojeve të drithërave, është të paktën dhjetë vjet.

I vetmi prodhues i bukës së konservuar në këtë vend, i cili e ka patentuar produktin, është nën presion të madh për shkak të rritjes së kërkesës. Frika e austriakëve nga mungesa e ushqimit dhe uria e mundshme çoi në një kërcim artificial të kërkesës.

“Çdo ditë marrim rreth 300 porosi nga qytetarët dhe përveç kësaj kemi obligime në bazë të marrëveshjeve të lidhura më parë për furnizimin e dyqaneve”, thonë ata në furrën Daiser në Baden, duke shtuar se fabrikat e tyre punojnë edhe në ora 16:00 të fundjavës.

Tashmë në fillim të pandemisë së koronavirusit, furra e bukës ishte e stërmbushur me porosi blerjeje dhe me luftën në Ukrainë, numri i tyre u rrit më tej.

Related Articles

Back to top button