Lajme

Për kocka më të forta: Vetëm pesë kumbulla të thata në ditë mund të bëjnë mrekulli

Do të habiteni!

Osteoporoza është një gjendje në të cilën kockat e një personi humbasin densitetin dhe masën, duke i bërë ato më shumë gjasa për t’u thyer. Sipas statistikave globale, gjysma e grave mbi 50 vjeç janë në rrezik të shtuar për të thyer një kockë, ashtu si një në katër burra. Osteoporoza shfaqet më shpesh tek gratë pas menopauzës. Në dy vjet, gjatë 2017 dhe 2018, në SHBA, për shembull, rreth 20 për qind e grave mbi 50 vjeç e zhvilluan këtë gjendje, që është një përqindje më e lartë se numri i përgjithshëm i grave që patën një atak në zemër, goditje në tru ose kancer gjiri.

Humbja e masës kockore dhe densiteti kockor mund të ndodhë në çdo moshë. Megjithatë, osteoporoza është më e zakonshme tek njerëzit e moshuar. Kockat e ijeve, rruazave kurrizore dhe kyçit të dorës janë vendet më të zakonshme të frakturave të kockave për shkak të osteoporozës. Për të moshuarit, një frakturë e ijeve, për shembull, mund të jetë veçanërisht serioze.

Hulumtimet e reja tregojnë se 5 deri në 6 kumbulla të thata në ditë mund të ndalojnë përparimin e osteoporozës tek gratë pas menopauzës, krahasuar me një grup kontrolli që nuk i konsumonte këto fruta të thata. Ky është i dyti nga disa studime nga studiues në Universitetin Shtetëror të Pensilvanisë, të cilët kanë hetuar më parë lidhjen midis shënuesve inflamatorë dhe humbjes së densitetit mineral kockor.

“Inflamacioni mund të jetë një ndërmjetës i rëndësishëm i humbjes së kockave pas menopauzës dhe një objektiv i mundshëm për terapitë ushqyese,” thotë Dr. Mary Jane De Souza, profesore e kinesiologjisë dhe psikologjisë në Universitetin Shtetëror të Pensilvanisë. Ajo shpjegoi se studiuesit kanë hetuar lidhjen midis kumbullave të thata dhe shëndetit të kockave për shumë vite.

– Studimi ynë i fundit dhe më i madh përfshiu më shumë se 200 gra në postmenopauzë për të hetuar lidhjen midis kumbullave të thata dhe shëndetit të kockave. Studimi ynë është i pari që zbulon se konsumimi i vetëm 5-6 kumbulla të thata në ditë parandalon humbjen e densitetit mineral kockor në ije, një vend me rëndësi më të madhe për burrat dhe gratë e moshuara, pasi frakturat e ijeve zakonisht çojnë në shtrimin në spital, ulje të cilësisë së jetës dhe humbja e pavarësisë – theksoi ajo.Dr.De Souza.

Si i ndihmojnë kumbullat e thata të kockave?

Studiuesit i ndanë pjesëmarrësit e studimit në tre grupe. Njëri, grupi i kontrollit, nuk hante kumbulla të thata. Një grup tjetër hante 5-6 kumbulla të thata në ditë dhe i treti konsumonte 10 deri në 12 kumbulla të thata çdo ditë. Përfitimi i kumbullave të thata ishte më i dukshëm në grupin që hante deri në 6 kumbulla të thata në ditë.

– Edhe pse nuk është domosdoshmërisht e qartë se çfarë saktësisht në kumbullat e thata e ka këtë efekt të dobishëm në shëndetin e kockave, dihet se ky frut përmban disa vitamina dhe minerale të rëndësishme për kockat, duke përfshirë bor, kalium, bakër dhe vitaminë K. Kumbullat e thata përmbajnë gjithashtu polifenole – bioaktive komponimet që duket se luajnë një rol në formimin e kockave – shpjegoi Dr. De Souza, i cili njoftoi se kërkimet mbi efektin e kumbullave të thata në zorrë dhe boshtin e kockave do të zgjerohen.

Nga rruga, përveç kumbullave të thata, shkencëtarët rekomandojnë marrjen e kalciumit nga ushqime të tilla si sardelet, kosi dhe zarzavatet. Ushqime të tjera të pasura me vitaminë K, magnez dhe kalium janë edamame dhe zarzavate me gjethe si chard zviceran dhe lakra jeshile.

Related Articles

Back to top button