Erëza që ndikojn më së miri në shëndetin e zemrës dhe kockave, mjaftojnë 100 gramë
Curry është bërë si një përzierje e disa përbërësve: shafran i Indisë, koriandër, piper, qimnon dhe djegës. Gjithashtu, shtesat e zakonshme janë mustarda, piperi i zi, xhenxhefili etj.
Pjesë përbërëse e kësaj erëze është shafrani i Indisë, i cili për një arsye quhet mbretëresha e erëzave.Ajo që e dallon këtë bimë nga të tjerat është një gamë e gjerë antioksidantësh, por edhe vetitë antivirale, antibakteriale, antimykotike, antimutagjene, antiinflamatore dhe antikancerogjene.
Ajo po bëhet gjithnjë e më e zakonshme në gatim sepse përmban edhe proteina, vitamina C, E dhe K, bakër, kalcium, kalium, hekur dhe zink, niacinë dhe fibra.
Piperi i zi rrit përthithjen e përbërësve të dobishëm të bimëve nga bimët e tjera mjekësore, shembulli më i mirë është kurkumina, përbërësi i shafranit të Indisë që i jep ngjyrën e tij të veçantë portokalli.
Së bashku, shafrani i Indisë dhe speci japin efekte fantastike në humbjen e peshës, shkrirjen e depozitave të yndyrës, uljen e kolesterolit dhe parandalimin e depresionit.
Xhenxhefili përmban mbi 100 komponime bioaktive, minerale, vitamina B6, B12, magnez, natrium, kalcium, hekur dhe elementë të tjerë. Përdoret jo vetëm si barishte, por edhe si ilaç dhe mjet parandalues për të forcuar rezistencën e organizmit. Mund të përmirësojë efektin e antibiotikëve dhe qarkullimin e gjakut.
Kari, si një përzierje erëzash të shëndetshme, ka një efekt të dobishëm në shëndetin e zemrës dhe kockave, vret bakteret, pastron mëlçinë nga toksinat, është i pasur me antioksidantë dhe mund të ndihmojë në lehtësimin e dhimbjeve dhe inflamacionit. Ekspertët theksojnë se mjafton të kombinoni karin me të gjitha ushqimet një herë në javë dhe 100 gramë përmbajnë rreth 325 kcal.