Shmangni vdekjen “e heshtur”: Ilaçet nuk duhet të përzihen kurrë me këtë ushqim
Akti i thjeshtë i pirjes së një ilaçi me një pije të nxehtë mund të ndryshojë mënyrën e funksionimit të ilaçit dhe mundësisht të rrezikojë shëndetin tuaj.
Zëvendësuesit në dukje të padëmshëm të kripës dhe lëngjet e frutave gjithashtu mund të ngadalësojnë ose ndryshojnë mënyrën e funksionimit të ilaçit. Edhe mjeku juaj nuk e di se çfarë hani së bashku me ilaçet që merrni. Ja çfarë duhet të dini.
Llojet e ushqimit dhe ndërveprimet e barnave
Ndërveprimet ushqim-drogë zakonisht ndodhin përmes tre llojeve të ndryshme të mekanizmave, thotë Dr. Ronald Strahm, drejtor i Qendrës për Shëndetin dhe Shërimin në New York City.
“Ushqimi mund të rrisë shkallën ose shkallën e përthithjes së barit, të ulë shkallën ose shkallën e përthithjes ose të ketë një efekt të drejtpërdrejtë farmakologjik”, thotë Stram. (Kjo e fundit i referohet ushqimeve që rrisin ose ulin metabolizmin e barnave). Ushqimi mund të ndikojë në barnat pa recetë, si dhe medikamentet me recetë.
Antibiotikët / ushqimet acidike dhe produktet e qumështit
A ju pelqen kafeja? Ushqimet me shumë aciditet, të tilla si pijet me kafeinë, mund të zvogëlojnë efektivitetin e antibiotikëve si penicilina. Nëse jeni duke marrë penicilinë, konsumoni ushqime acidike, duke përfshirë mishin, shpendët, kafenë, shurupin e misrit dhe sheqerin, një orë para ose dy orë pas marrjes së ilaçit. Kinolonet, një klasë e antibiotikëve duke përfshirë ciprofloxacin, levofloxacin dhe të tjerë, mund të merren me stomakun bosh ose me ushqim. Megjithatë, konsumimi i njëkohshëm i produkteve të qumështit zvogëlon efektivitetin e tyre. Prisni dy orë para dhe pas marrjes së këtyre antibiotikëve nëse dëshironi të konsumoni produkte qumështi.
Antidepresantë / Djathë, salcë soje dhe salcë buke
Hiqni dorë nga djathi nëse merrni frenues të monoamine oksidazës. Ato përdoren për të trajtuar depresionin dhe çrregullimet e ankthit dhe mund të reagojnë ndaj ushqimeve të pasura me tiraminë, e cila gjendet në djathrat e pjekur. Përzierja e frenuesve të monoamine oksidazës me ushqime që përmbajnë tiraminë, si djathi ose ushqimet e fermentuara ose të tharta, mund të rrisë presionin e gjakut në nivele të rrezikshme. Ushqime të tjera të pasura me tyraminë përfshijnë salcën e sojës, tofu, miso, fasule fava, lakër turshi, alkool, avokado, banane, ekstrakte maja dhe rrush të thatë.
Antikoagulantë / vaj peshku dhe spinaq
Antikoagulantët si warfarin parandalojnë formimin e mpiksjes së gjakut. Disa ushqime ulin efektivitetin e tyre, ndërsa të tjera zgjasin kohën e koagulimit dhe rrisin rrezikun e gjakderdhjes.
“Vaji i peshkut, për shembull, është i shëndetshëm për zemrën, por është gjithashtu paksa kundër mpiksjes”, thotë David G. Edelson, MD, profesor i mjekësisë klinike në Kolegjin e Mjekësisë Albert Einstein në Nju Jork. Nga ana tjetër, perimet me gjethe jeshile të errët dhe ushqimet e tjera që përmbajnë vitaminë K mund të rrisin mpiksjen, kështu që kufizoni ose shmangni spinaqin, brokolin, lakër jeshile, rrepë dhe zarzavate.
Statina / lëng grejpfruti dhe portokalli
Hani manaferrat ose fruta të tjera në vend të grejpfrutit të mëngjesit nëse merrni ilaçe për uljen e kolesterolit të quajtura statina. Pirja e lëngut të grejpfrutit në të njëjtën kohë me marrjen e statinave çon në akumulimin e ilaçit në trup. Grejpfruti ngadalëson zbërthimin e ilaçit, duke çuar në nivele më të larta dhe probleme të ndryshme shëndetësore. Portokalli mund të ketë një efekt të ngjashëm. Mund të ndodhë dëmtim i mëlçisë dhe, në raste të rralla, dëmtime serioze të veshkave dhe muskujve.
Frenuesit ACE / zëvendësuesit e kripës
Nëse jeni duke marrë frenues të enzimës konvertuese të angiotenzinës për të ulur presionin e gjakut, mund t’ju duhet gjithashtu të përdorni kripërat e kaliumit si zëvendësues të natriumit. Problemi është se frenuesit ACE gjithashtu bëjnë që trupi të mbajë kaliumin. Kjo krijon nivele të larta të kaliumit që potencialisht mund të çojë në aritmi kardiake.
Çdo drogë/alkool
Alkooli ndryshon efektin e barit dhe mund të rrisë rrezikun e dëmtimit të mëlçisë me statina, dëmton funksionet mendore dhe motorike në kombinim me medikamente kundër ankthit, irriton stomakun kur merrni bllokues të histaminës. Gjithashtu rrit efektin e narkotikëve dhe beta-bllokuesve. Alkooli është një nga gjërat më të këqija që mund të kombinoni me ilaçe në shumë mënyra. Ilaçet antifungale reagojnë dhunshëm me alkoolin. Ky kombinim mund të shkaktojë të përziera, ngërçe në stomak, dhimbje koke dhe skuqje. Për shumicën e medikamenteve, është mirë që të përmbaheni nga alkooli, dhe veçanërisht nga droga.