Pse qumështi me çokollatë rekomandohet për të rriturit?
Qumështi me çokollatë nuk është vetëm një ëmbëlsirë dhe një pije për fëmijët, por edhe një ushqim i vlefshëm biologjikisht që mund të ndikojë në vitalitetin dhe rikuperimin e shpejtë të trupit pas përpjekjeve intensive fizike, sipas hulumtimeve. Qumështi, pavarësisht konkurrencës në formën e produkteve të tjera, vazhdon të jetë burimi kryesor i kalciumit dhe vitaminave të vlefshme për shumicën dërrmuese të popullsisë së botës.
Vlera ushqyese e qumështit me çokollatë
Si zakonisht, qumështi me çokollatë përmban një përqindje të caktuar yndyre – 3, 5 dhe 2, 8 ose më pak. Në 100 gram qumësht çokollatë me 1.0 yndyrë, ka 62 kalori, 3.3 gram proteina, 10.0 gram karbohidrate, 7.8 gram sheqer. Ky qumësht i siguron trupit minerale si kalcium, kalium, vitamina A dhe D.
Aktualisht nuk ka mjaft studime mbi përfitimet e qumështit me çokollatë. Të gjitha gjetjet bazohen kryesisht në studimin e përbërësve kryesorë të këtij lloj qumështi.
Kalcium për kocka të forta edhe në pleqëri
Qumështi dhe produktet e tjera të qumështit sigurojnë trupin me lëndë ushqyese thelbësore. Qumështi është një burim i mirë i kalciumit i dobishëm për ndërtimin e kockave dhe dhëmbëve të fortë. Kalciumi na ndihmon të ruajmë forcën e kockave edhe në pleqëri. Burimet kryesore të kalciumit për shumicën e popullsisë janë qumështi dhe produktet e qumështit, megjithëse ky mineral gjendet edhe në lakra jeshile, brokoli, sardelet, bajamet dhe farat e lulediellit.
Disa produkte të qumështit janë të pasuruara me vitaminë D, e cila është një avantazh sepse vitamina D së bashku me kalciumin forcon kockat. Qumështi është gjithashtu i pasur me fosfor, vitamina A dhe B12, kalium, zink, koline, magnez dhe selen.
Qumështi me çokollatë zvogëlon rrezikun e sëmundjeve
Një analizë e vitit 2021 e botuar në revistën Nutrition & Metabolism përfshiu 41 studime për të ekzaminuar përfitimet shëndetësore të konsumit të qumështit. Theksohet se një gotë qumësht në ditë ul rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare, goditjeve në tru, osteoporozës, hipertensionit, madje edhe obezitetit dhe sindromës metabolike.
Hulumtimi theksoi se përdorimi i qumështit rrit rrezikun e mundshëm të kancerit të prostatës, sëmundjes së Parkinsonit, akneve dhe anemisë për shkak të mungesës së hekurit në fëmijëri. Duhet theksuar se komuniteti shkencor i vëzhgon me shumë përmbajtje kërkime të tilla, veçanërisht kur bëhet fjalë për disa forma të kancerit, sepse në shkencë ende nuk ka një përgjigje të qartë për pyetjen: “Pse dikush sëmuret nga kanceri?”
Qumështi me çokollatë nuk është vetëm një kënaqësi
Qumështi me çokollatë shihet shpesh si një delikatesë, por është gjithashtu një pije që mund të rikuperojë muskujt tanë pas ushtrimeve fizike. Një studim i vitit 2018 krahasoi efektet e qumështit me çokollatë dhe pijeve tradicionale në rikuperimin pas stërvitjes së durimit. Qumështi me çokollatë është gjetur të jetë po aq efektiv sa pijet sportive, dhe madje edhe më i dobishëm për rihidrim të shpejtë pas stërvitjes. U theksua se inflamacioni i muskujve mund të trajtohet në mënyrë më efektive me konsumimin e qumështit me çokollatë.
Megjithatë, duhet theksuar se pijet që janë shumë të ndryshme në përbërje janë shqyrtuar në këtë studim. Një rostiçeri ose pije pas stërvitjes përdoret për të rimbushur lëngjet dhe lëndët ushqyese dhe për të parandaluar dëmtimin e indeve të muskujve dhe kockave.
Një pije që na siguron lëngje dhe natrium
Ekspertët këshillojnë sportistët dhe personat fizikisht aktivë që të konsumojnë sasi të mjaftueshme të lëngjeve, elektroliteve dhe lëndëve të tjera ushqyese pas stërvitjeve të rënda. Detyra e të ushqyerit është të kompensojë energjinë e humbur, lëngun, të riparojë dëmtimet e mundshme të indeve dhe të na ndihmojë të pushojmë. E gjithë kjo do të thotë se në krahasim me qumështin me çokollatë, vetëm uji, një pije sportive ose një pije me karbohidrate nuk është protokoll standard ushqimor pas një stërvitje të vështirë.
Avantazhi i qumështit me çokollatë është se ai është një pije natyrale, me makro dhe mikroelementë të nevojshëm për rikuperimin nga stërvitja. Qumështi me çokollatë me pak yndyrë ka një raport 4 me 1 të karbohidrateve ndaj proteinave, duke i siguruar trupit elementë të vlefshëm si lëngje dhe natrium për rikuperimin pas stërvitjes. Qumështi i lopës është një burim i mirë i leucinës, një aminoacid i nevojshëm për sintezën e proteinave.