A duhet t’i pastrojmë frutat me sodë Bikarbon?
Drejtori i Institutit të Kimisë së Përgjithshme dhe Fizike, zbulon mënyrën më të mirë për të larë frutat tuaja të preferuara dhe për të hequr pesticidet.
Larja e frutave dhe perimeve para ngrënies është e nevojshme për të hequr papastërtitë, pesticidet dhe bakteret që mund të jenë të dëmshme për shëndetin tonë. Dhe ndërsa disa thjesht i lagojnë me ujë, të tjerët vendosin t’i lajnë tërësisht – me ndihmën e sodës së bukës.
Lind pyetja nëse është vërtet e nevojshme dhe si ndikon në ushqimet tona të preferuara. Në internet mund ta shihnim trukun me luleshtrydhe dhe sodë buke. Drejtori i Institutit për Kimi të Përgjithshme dhe Fizike, shpjegoi nëse kjo metodë ka vërtet efekt.
Është një mënyrë që të përhapet kështu, por nuk është e nevojshme. Mjafton të lani luleshtrydhet në ujë, si dhe frutat e tjera. Soda e bukës ndryshon pH-në, ndoshta do të ndryshojë pak ngjyrën dhe shijen.
Kur u pyet nëse soda e bukës largon edhe pesticidet nga frutat, mjeku ishte i qartë:
– Jo. Soda e bukës ndikon vetëm në ndryshimin e pH-së, nuk ndikon tepër në tretshmërinë dhe as nuk e largon yndyrën. Është një histori që dikush e ka postuar dhe nuk e ka kontrolluar fare – shpjegon drejtori i Institutit të Kimisë së Përgjithshme dhe Fizike.
Siç thekson doktori, shumica e frutave dhe perimeve spërkaten në disa cikle me përqendrime të vogla të pesticideve – dhe mollët, luleshtrydhet, qepët, domatet…
Ai shton se çdo gjë që i duket bukur syrit, qoftë qepë apo qepë, përmban pesticide dhe mbrohet prej tyre. Kur bëhet fjalë për ushqimin që spërkatet më së shumti, doktor Blagojeviq tregon se janë mollët.
– Nëse lahen mirë me ujë, hiqen pesticidet. Mjafton të lani ushqimin me ujë të vakët për 10-15 minuta”, këshilloi ai në fund.