Lajme

Një ushqim po ju prish shëndetin dhe ju e hani atë çdo ditë

Sheqeri është një lëndë ushqyese komplekse që i siguron trupit tonë energjinë që i nevojitet për funksionimin normal.

Megjithatë, konsumimi i tepërt i sheqerit të shtuar mund të jetë i dëmshëm për shëndetin. Gjatë historisë, njerëzit kanë konsumuar sheqer në formën e burimeve natyrore si frutat dhe mjalti, por me zhvillimin e industrisë ushqimore dhe ushqimit të shpejtë, marrja e sheqerit në shoqërinë moderne është rritur ndjeshëm.

Këtu janë disa fakte kryesore rreth efekteve të dëmshme të sheqerit në trupin tonë:

Marrja e tepërt e kalorive: Sheqernat e shtuar nuk kanë asnjë vlerë ushqyese përveç kalorive.

-Konsumimi i tepërt i sheqerit mund të çojë në rritjen e marrjes së kalorive, gjë që mund të rezultojë në obezitet ose peshë të tepërt trupore.

-Rritja e rrezikut të sëmundjeve të zemrës: Shumë sheqer në dietë mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

– Marrja e lartë e sheqerit mund të rrisë nivelin e triglicerideve dhe kolesterolit LDL (i ashtuquajturi kolesteroli “i keq”) në gjak, gjë që mund të çojë në grumbullimin e depozitave yndyrore në arterie.

-Lidhja me diabetin e tipit 2: Marrja e tepërt e sheqerit mund të çojë në zhvillimin e rezistencës ndaj insulinës, e cila mund të çojë në diabetin e tipit 2. Rezistenca ndaj insulinës do të thotë që qelizat nuk reagojnë në mënyrë efektive ndaj insulinës, hormonit që rregullon nivelet e sheqerit në gjak.

-Kariesi: Mikroorganizmat në gojë përdorin sheqerin si burim energjie dhe krijojnë acide që mund të dëmtojnë smaltin e dhëmbëve, gjë që mund të çojë në kavitete.

-Ndikim negativ në tru: Hulumtimet kanë treguar se marrja e tepërt e sheqerit mund të ndikojë negativisht në funksionet njohëse të trurit dhe të rrisë rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve neurologjike si sëmundja e Alzheimerit.

Është e rëndësishme të theksohet se jo të gjithë sheqernat janë njësoj të dëmshëm. Sheqernat natyrale që gjenden në fruta të plota dhe burime të tjera natyrore kanë lëndë ushqyese dhe fibra të dobishme që ngadalësojnë përthithjen e tyre. Megjithatë, sheqernat e shtuara në ushqimet e përpunuara dhe ëmbëlsirat duhet të konsumohen me moderim.

Udhëzimet dietike rekomandojnë kufizimin e sheqernave të shtuara në dietë dhe favorizimin e burimeve të plota natyrale të sheqerit. Në vend të ushqimeve me sheqer dhe pijeve të gazuara, është më mirë të hani fruta, arra dhe ëmbëlsues natyralë si mjaltë ose shurup panje. Monitorimi i marrjes së sheqerit dhe miratimi i një diete të ekuilibruar janë hapat kryesorë për të mbajtur një trup të shëndetshëm dhe për të parandaluar problemet e mundshme shëndetësore që lidhen me marrjen e tepërt të sheqerit.

Related Articles

Back to top button